Choose a language
winter

Wat is de wetgeving voor winterbanden in België?

Tips en adviezen auto
article topic14

Winterbanden zijn niet verplicht in België.

Sneeuwkettingen zijn ook niet verplicht, maar de verplichting om met specifieke winteruitrusting (winterbanden of -kettingen) te rijden kan op bepaalde gedeelten worden opgelegd, afhankelijk van de rijomstandigheden en een waarschuwingsteken geeft dit aan.

Het gebruik van kettingen is alleen toegestaan als de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs.

Om te onthouden:

  • Als uw voertuig is uitgerust met M+S en 3PMSF gemarkeerde banden met een snelheidsindex die lager is dan de maximale snelheid van uw auto, mag u deze het hele jaar door gebruiken. Als u dat doet, dient u een voor de chauffeur goed zichtbare sticker te plakken waarop de maximale snelheidsindex van uw banden staat vermeld.
  • Als uw voertuig banden heeft met de M+S markering, maar geen 3PMSF markering, waarbij de snelheidsindex lager is dan de maximale snelheid van uw auto, mag u enkel van 1 oktober tot 30 april met ze rijden. In dat geval dient u een voor de chauffeur goed zichtbare sticker te plakken met de maximale snelheidsindex van de banden.
  • M+S banden, met of zonder de 3PMSF markering, waarbij de snelheidsindex gelijkstaat aan of hoger is dan de maximale snelheid van het voertuig, kunnen het hele jaar door worden gebruikt.

EEN LAATSTE REISTIP

Wilt u problemen met uw verzekeraar vermijden? Zorg er dan voor dat uw winterbanden correct gemonteerd zijn volgens de specificaties van de wagen.


Deze artikelen zijn mogelijk interessant voor u

michelin topic16

WAT IS DE WETGEVING VOOR WINTERBANDEN IN HET BUITENLAND?

In België zijn winterbanden niet wettelijk verplicht. Maar bent u er zeker van dat u de wetgeving van Europa kent voor uw volgende skireis?
 

michelin topic6

WANNEER WISSEL IK HET BEST NAAR WINTERBANDEN?

Waarom wachten met winterbanden totdat u vastzit in een sneeuwstorm? Volg de gouden regel van winterbanden: als de temperatuur onder + 7°C daalt, is het tijd om te veranderen naar winterbanden.

choix hiver

HOEVEEL WINTERBANDEN MOET IK OP MIJN VOERTUIG MONTEREN?

Veel automobilisten vragen zich af hoeveel winterbanden ze moeten aanschaffen. Moet ik 2 of 4 winterbanden op mijn voertuig monteren?

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website