Choose a language
Auto Achtergrond suv header 1 Tips en advies

Dé truc tot langer meegaande banden

Het is belangrijk dat de banden van uw SUV in goede staat zijn om ervoor te zorgen dat u en uw voertuig niets overkomen. Banden die niet veilig zijn kunnen tot catastrofale gevolgen leiden.

Tips en adviezen auto
guide drive in snow 2

Onderhoud

Als u het gevoel heeft dat uw auto niet soepel rijdt of weinig grip heeft op het wegdek bij natte omstandigheden, is het aannemelijk dat u uw banden moet vervangen. Dit komt doorgaans doordat het profiel is versleten. Volgens de Nederlandse wet dienen de banden van een voertuig een minimale profieldiepte van 1,6 mm te hebben over driekwart van de breedte van het loopvlak van de band. Michelin banden blijven echter compleet veilig tot dit niveau, waardoor u niet alleen veilig blijft maar ook waar voor uw geld krijgt.

Dit is de meestvoorkomende reden voor het vervangen van banden. Het bandenventiel is echter ook een zeer belangrijk onderdeel om te contoleren bij onderhoudswerkzaamheden. Dit wordt vaak genegeerd, maar heeft wel degelijk invloed op de algehele veiligheid van uw voertuig. Als de afdichting van het ventiel of de schroefdraden zijn versleten kan het gebeuren dat uw banden kapotgaan terwijl u met hoge snelheden rijdt. Het is daarom belangrijk om uw banden regelmatig te controleren.

Als u uw auto vaak gebruikt, wordt het aanbevolen om elke maand en voordat u lange reizen onderneemt de bandenspanning te controleren met de aangeraden spanning volgens uw autofabrikant, waarbij u de spanning overeenkomstig afstelt. Wij raden ook aan om minstens één keer per jaar uw banden grondig te laten inspecteren door een vakbekwaam persoon. De gemiddelde levensduur van een band hangt af van het gebruik, rijgedrag, en de wegomstandigheden.

Als u 10 jaar na de productiedatum nog steeds uw banden niet heeft vervangen, zou u dit wel moeten doen, zelfs als ze er op het eerste gezicht goed uitzien. Om de productiedatum van uw banden te vinden, kunt u de ‘DOT-code’ op de zijwand controleren.

U kunt de levensduur van banden verlengen door ze goed te onderhouden, extra oplettend te zijn, en ze niet te vergeten, omdat ze niet alleen de prestaties van uw auto kunnen beïnvloeden, maar ook uw verzekering ongeldig kunnen maken. Wanneer u namelijk een claim maakt en uw banden niet rijklaar zijn, zal dit van invloed zijn bij de afweging of u in aanmerking komt.  

Auto Hoofdartikel driving habits in page Tips en advies

Brandstofbesparing

Het bovenstaande kan ook sterk uw brandstofbesparing beïnvloeden. Dit is omdat banden die niet genoeg zijn opgepompt uw brandstofverbruik met maximaal 3% kunnen verhogen, waarbij uw kilometerrendement met ongeveer 0,2% per psi-punt wordt verlaagd.
Neem in geval van twijfel contact op met een bandenspecialist

Het zorgwekkende feit is echter dat bijna één op de drie auto’s rondrijdt met minimaal één band met te lage spanning.

Een andere factor waardoor banden brandstofbesparend kunnen werken is de rolweerstand. Dit heeft te maken met de hoogte en het gewicht van de band, evenals de samenstelling en het loopvlakprofiel. In het algemeen zullen lichtere en kleinere banden meer brandstof besparen, wat betekent dat voor SUV’s uw bandenkeuze zeer belangrijk is en u zou moeten overwegen om voor premiumbanden te kiezen, om zo gebruik te maken van baanbrekende samenstellingstechnologieën die bijdragen aan het besparen op brandstof en tegelijkertijd langdurigere prestaties bieden.

Rijgedrag

Uw rijgedrag speelt ook een ontzettend grote rol bij de levensduur van uw banden. Om de levensduur van uw banden te verlengen en het loopvlak zo gezond mogelijk te houden, zou u niet alleen moeten rijden binnen de wettelijk toegestane maximumsnelheden, maar ook goed rijgedrag moeten gebruiken, waaronder verantwoordelijk accelereren, remmen, en bochten nemen om onnodige belasting op uw banden te voorkomen. Al deze factoren zullen het aantal kilometers verminderen dat uw banden meegaan omdat ze onder meer druk komen te staan en ze harder moeten werken.

Auto Hoofdartikel tyre in page Tips en advies

Kies de juiste band voor uw auto

Het kiezen van de juiste band voor uw voertuig (in dit geval een SUV), zal een grotere impact hebben dan u misschien direct denkt. Langdurige prestaties (door Michelin gedefinieerd als het maken van banden die zijn ontworpen om toonaangevende prestaties te leveren gedurende de hele levensduur van de band) zijn een belangrijk punt voor u en de leefbaarheid van de planeet. Langdurige prestaties zijn niet enkel een belangrijk punt voor veiligheid, maar zijn ook beter voor de omgeving en uw portemonnee!

In Europa, door het vroegtijdig vervangen van goed onderhouden autobanden ongeveer 128 miljoen* banden per jaar worden weggegooid. Dit is ook financieel gezien zeer kostbaar, aangezien de gemiddelde automobilist zo wordt verplicht om elke twee jaar het equivalent van 1 nieuwe band te kopen. Het vroegtijdig vervangen van banden kost Europese automobilisten gezien meer dan €6,9 miljard**.

* Volgens interne berekeningen van het Centre de Technologie de Ladoux (Clermont-Ferrand, Frankrijk): Technisch verslag van 27/09/2016, over "Grondstoffen, brandstofverbruik en CO₂-uitstoot in verband met vroegtijdige vervanging van personenautobanden".
**  Gegevens uit het Ernst & Young verslag: « Geplande slijtage is niet onvermijdelijk» - mei 2017.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website