Choose a language
liv mich eprimacy close up master v03 njo

Hoe kan ik de actieradius van mijn elektrische auto vergroten?

Tips en adviezen auto

Wilt u de actieradius van uw elektrische auto uitbreiden? Ontdek de uitdagingen én oplossingen om het kilometrage van uw elektrische auto te optimaliseren.

Hoe kan ik de actieradius van mijn elektrische auto vergroten? 

Een bestuurder kan het bereik van zijn elektrische auto op vier verschillende manieren vergroten:

Houd soepel, anticiperend rijgedrag aan

De belangrijkste factor die van invloed is op de gemiddelde afstand die een elektrische auto kan afleggen, staat bekend als eco-driving.

Eco-driving is als rijstijl de belangrijkste manier om het energieverbruik te optimaliseren, zowel voor wat betreft de manier waarop de bestuurder optrekt als afremt. Iemand die regelmatig snel optrekt na een rood verkeerslicht en hard remt, zal uiteindelijk minder bereik hebben dan een bestuurder met een soepelere rijstijl.

Snelheid is ook een factor. Het bereik varieert al naargelang u in de stad, in de buitenwijken of op de snelweg rijdt. Hoe sneller u rijdt, hoe minder uw bereik. 

Zorg voor een goed onderhoud van uw voertuig

Als er één ding is dat u moet onthouden, dan is het wel dat de actieradius van een elektrische auto in het algemeen in grote mate samenhangt met het onderhoud ervan. Hieronder verstaan we niet alleen regelmatige onderhoudscontroles door een monteur, maar ook seizoensonderhoud en het in de gaten houden van de bandenspanning van uw elektrische auto.

De winter bijvoorbeeld kan direct van invloed zijn op het bereik van uw elektrische auto:  wanneer het koud wordt, gaat de efficiëntie van de batterij en de motor in het algemeen omlaag. Temperaturen onder nul kunnen het bereik ook beïnvloeden. Daarom bieden veel fabrikanten de mogelijkheid om de auto te verwarmen voordat u wegrijdt.

De bandenspanning van uw elektrische auto is ook een belangrijke factor die van invloed is op de gemiddelde afstand die een elektrische auto kan afleggen. Rijden met banden die onvoldoende zijn opgepompt, leidt tot onnodig elektriciteitsverbruik, aangezien de banden meer energie nodig hebben om te rollen. En we moeten ook niet vergeten dat verkeerd opgepompte banden kunnen leiden tot vroegtijdige slijtage...

Meer informatie over hoe u de bandenspanning kunt controleren.

Verwijder onnodige belading die de luchtweerstand beïnvloedt

De actieradius hangt af van de lading die het voertuig vervoert: hoe meer gewicht in de auto, hoe meer energie er nodig is om dat te verplaatsen. Daarmee wordt het bereik van uw auto onvermijdelijk ingekort. Controleer dus of u geen onnodig gewicht in de kofferbak meesleept!

Aerodynamica speelt hierbij ook een rol. Imperialen, fietsdragers enz. zorgen voor extra luchtweerstand, waardoor het energieverbruik toeneemt en de actieradius afneemt. Voor een optimale efficiëntie van uw elektrische auto als u niet op vakantie gaat, kunt u het beste alle externe accessoires verwijderen, zodat u een maximaal bereik van uw elektrische auto hebt.

Voorzie uw voertuig van de juiste banden die speciaal zijn gemaakt voor elektrische auto's

Het uitrusten van uw auto met de juiste banden is van essentieel belang voor een optimale efficiëntie en actieradius van uw elektrische auto. De banden spelen een sleutelrol, vooral door wat wij de rolweerstand noemen. Als u een band wilt laten rollen, dan moet die een beetje energie afgeven en deze kleine hoeveelheid afgevoerde energie gaat ten koste van de actieradius van de batterij. Eenvoudig gezegd: hoe lager de rolweerstand, hoe groter de actieradius die u uit uw elektrische auto kunt halen.

Daarom staat bij Michelin de rolweerstand centraal in het ontwerp van onze banden voor elektrische auto's:

Op de markt van premium vervangingsbanden vergroot de MICHELIN e.Primacy uw actieradius met naar schatting 7% of ongeveer 30 km voor een voertuig met een actieradius van 400 km ten opzichte van andere banden uit zijn categorie (1)(2). Voor uw high-performance elektrische voertuig, biedt de MICHELIN Pilot Sport EV u 60 km extra actieradius (3)

Hoe weet u welke banden de laagste rolweerstand bieden? 

Hoe vindt u de meest geschikte banden voor uw elektrische auto? In bijvoorbeeld Europa (en binnenkort ook China) is er een specifiek label - zoals de energiesticker die u bijvoorbeeld ook op een nieuwe koelkast aantreft. Op dit label staat de "A-klasse" voor de laagste rolweerstand. Als u banden van klasse A zou vergelijken met banden van klasse C, dan zou u met banden van klasse A meer actieradius krijgen.

WETTELIJKE VERMELDINGEN:

(1) - De categorie MICHELIN e.PRIMACY-banden wordt gedefinieerd als die van premium zomerbanden zoals de merken CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP. Deze banden zijn niet op maat gemaakt voor een eerste montagetoepassing (d.w.z. niet ontworpen om specifieke doelen voor autofabrikanten te behalen), maar dit zijn banden die bij verkooppunten kunnen worden aangeschaft.


(2) - Vergroot accubereik van EV’s en CO₂-vermindering – In nieuwstaat genereert de MICHELIN e.PRIMACY gemiddeld 2 kg/t minder rolweerstand dan concurrenten, wat gelijkstaat aan een vermindering in brandstofverbruik van tot 0,21liter/100km, wat gelijkstaat aan een winst in CO₂-uitstoot van tot 5 g voor een VW Golf 7 1,5 TSI, wat gelijkstaat aan een winst van tot 7% in autonomie voor een VW e.Golf.


(3) - Intern onderzoek naar rolweerstand uitgevoerd in oktober 2020, met afmeting 255/45 R19, met een vergelijking tussen MICHELIN Pilot Sport EV (6,7kg/t) versus MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t). Voor een elektrisch voertuig met een massa van 2151 kg en een actieradius van 540 km, zorgt dit verschil van 2,1kg/t voor een winst van meer dan 60 km, oftewel meer dan 10% van het oorspronkelijke bereik.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website