Choose a language
shutterstock 1972202852

Wat zijn High-Load-capacity-banden? 

Tips en adviezen auto

Ontdek nu wat High-Load-capacity-banden zijn, waarom MICHELIN ze ontwikkelt, en welke technologie van toepassing is bij het ontwerp ervan en om de veiligheid en efficiëntie ervan te garanderen. 

Wat zijn High-Load-capacity-banden? 

In de laatste tien jaar is de autotechniek drastisch veranderd, voornamelijk door de introductie van hybride en elektrische voertuigen. Door hun vaak beperkte actieradius moeten bestuurders zorgen dat ze onderweg oplaadstations kunnen vinden. Deze regelmatige stops om de accu’s op te laden leiden ertoe dat de reistijd aanzienlijk langer wordt. De oplossing hiervoor is een grotere en zwaardere accu met meer capaciteit, zodat u grotere afstanden kunt afleggen alvorens u de accu weer moet opladen. Echter zorgen deze grotere exemplaren voor een aanzienlijke toename van het gewicht van de auto. 

Aangezien het gewicht van de auto moet worden gedragen door de vier banden, dient u dan te kiezen voor een grotere bandenmaat, óf voor banden die in alle veiligheid meer kilo’s kunnen dragen. Door het ontwerp van deze auto’s (vooral bij de sportieve modellen) is er echter vaak geen ruimte voor grotere banden, en zijn de bestaande Extra Load-banden (XL of EL) op de markt niet voldoende bestand om meer gewicht te dragen, ondanks dat ze sterker en solider zijn dan standaardbanden. Om deze reden heeft de ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) een nieuwe standaard vastgelegd voor banden die meer gewicht kunnen dragen ten opzichte van de bestaande XL-banden. Deze staan nu bekend onder de naam standaard High-Load-capacity-banden (HL-banden).

Voor welke voertuigen zijn HL-banden geschikt?

High Load Capacity-banden zijn banden die zijn ontworpen voor zwaardere voertuigen, zoals elektrische en hybride auto’s en SUV’s. HL-banden bieden, ondanks dat ze dezelfde afmeting en bandenspanning hebben als normale banden, het hogere draagvermogen dat hybride en elektrische auto’s met grotere accu’s nodig hebben.

Hoe kunnen HL-banden worden herkend?

HL-banden zijn eenvoudig te herkennen aan het voorvoegsel ‘HL’ op de zijwand, gevolgd door de bandenafmeting.

Waarom ontwikkelt Michelin HL-banden? 

De behoefte aan aangepaste technologie en nieuwe bandenontwerpen komt door de groei en het wijdverspreide gebruik van hybride en elektrische auto’s.  Het is belangrijk dat consumenten banden kunnen aanschaffen die zijn ontworpen voor de specifieke eigenschappen van deze voertuigen, zoals een hoger gewicht door de accu’s, de mogelijkheid regeneratief te kunnen remmen en een lagere rolweerstand. Ook moet het geluidsniveau zo laag mogelijk worden gehouden voor een stillere rit.

Michelin heeft bij de ontwikkeling van deze banden ook gezorgd dat ze voldoen aan de veiligheidseisen voor het wegverkeer en dat ze kunnen worden gemonteerd op alle auto’s die deze banden nodig hebben.

Hoe ondersteunt de Michelin-technologie de HL-banden? 

De technologie gebruikt voor de ontwikkeling van deze banden is bijzonder geavanceerd en toonaangevend in het ontwerp van moderne banden. Het betreft het gebruik van Michelins deskundigheid om het draagvermogen van het karkas te verhogen zonder dat dit ten koste gaat van de rolweerstand en het geboden comfort. De compound, het profiel en de versterking vormen hierin de kernelementen. Zo wordt de stijfheid van de compound van het loopvlak aangepast zodat er meer gewicht kan worden gedragen terwijl de rijprestaties en het slijtageniveau optimaal blijven. Ook wordt het karkas van de band versterkt in de meest belaste zone door het gebruik van meer robuuste lagen en hardere compounds. Daarnaast wordt het profiel geoptimaliseerd en aangepast om de bijkomende doorbuiging van de band, als gevolg van de gewichtstoename, probleemloos aan te kunnen zonder dat dit ten koste gaat van het comfort voor de bestuurder en passagiers.  

Heb ik HL-banden op mijn elektrische auto nodig?

Dat hangt ervan af. Heeft u een auto met een verhoogd gewicht of een hoger draagvermogen, dan zijn er twee opties. U kunt:


Vergeet niet dat als u een groot, krachtig hybride of elektrisch voertuig rijdt, u mogelijk HL-banden nodig heeft. Voor auto’s met HL-banden geldt dat wanneer ze nieuwe banden nodig hebben, ze van nieuwe HL-banden moeten worden voorzien. 

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website