Choose a language
VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Hoe winterbanden te kiezen

Tips en adviezen auto

Bent u op zoek banden waarmee u in de winter kunt rijden, maar weet u niet welke u moet kiezen uit het grote aanbod dat er is? Of u nu winterbanden of all season banden nodig heeft, Michelin helpt u graag op weg bij uw keuze!

Onze tips voor het kiezen van de beste winterbanden

Met de winter in aantocht kunt u zich wellicht afvragen welke winterbanden u moet kiezen. Met zoveel verschillende modellen en reeksen die beschikbaar zijn, dient u enkele belangrijke zaken in het achterhoofd te houden:

  • In tegenstelling tot de M+S markering, geeft de 3PMSF markering (op de zijwand) weer dat de banden aan EU-normen voldoen en geslaagd zijn voor een standaardtest. Hierdoor weet u zeker dat u veilig kunt rijden in winterse omstandigheden.
  • Bij temperaturen onder de 7 graden is het belangrijk om met banden te rijden die zijn aangepast aan winterse omstandigheden. Volg voordat u nieuwe banden koopt deze tips om erachter te komen welke banden u kunt gebruiken voor uw auto, afhankelijk van uw rijomstandigheden, het merk en model van uw voertuig en de bandenafmetingen.
Auto Hoofdartikel pn002567 max max Tips en advies

Tip 1:

kies uw winterbanden op basis van waar u woont en uw rijomstandigheden

Als u ergens woont waar de winters lang en zwaar zijn, raadt Michelin aan om winterbanden te gebruiken.

De MICHELIN Alpin reeks (bijvoorbeeld de banden MICHELIN Pilot Alpin 5, MICHELIN Pilot Alpin 5 SUV, en MICHELIN Alpin 6) biedt een veilige, comfortabele en precieze rijbeleving in zelfs de meest extreme winterse omstandigheden.

Als u ergens woont met wisselende weersomstandigheden met af en toe wat sneeuw, dan zijn de MICHELIN CrossClimate all season banden ideaal voor u. De MICHELIN CrossClimate reeks biedt gebalanceerde prestaties voor zowel de zomer als winter, met hoge prestaties op sneeuw.

Als u ergens woont waar de winters extreem zijn, raadt Michelin speciale winterbanden aan zoals de reeks Nordique MICHELIN X-ice of MICHELIN X-ice North 4, met of zonder spijkers.

Wilt u meer weten over het verschil tussen winterbanden en all season banden? Bekijk dan het volgende artikel: Winterbanden of 4 seizoenen banden: hoe te kiezen.

Auto Hoofdartikel winterhighwayimagejpg 0 0 720 430 max max Tips en advies

Tip 2:

controleer uw bandenafmetingen

Om de juiste winter- of all season banden voor uw voertuig te vinden, moet u rekening houden met uw bandenmaten.

Wat is mijn banden afmeting ?

Uw bandenafmetingen bevatten een paar verschillende stukjes informatie:

  • breedte,
  • hoogte,
  • diameter,
  • belastingsindex,
  • snelheidsbeoordeling
car edito find tyre size tiresidewall tips and advice
Auto Hoofdartikel dimensionpneu max max Tips en advies
dim poid
dim vitesse


Hier ziet u wat deze elementen betekenen :

225: breedte van de band (in mm)

45: de hoogte-breedteverhouding (in percentage) van de band. In dit voorbeeld staat 45 voor de hoogte van de band, wat gelijk staat aan 45% van de breedte.

R of ZR: radiale constructie

17: hieldiameter, de diameter van de band in inches. 1 inch = 2,54 cm. Dit komt overeen met de diameter van het wiel waar de band voor ontworpen is.

96: de belastingsindex: indicatie van de maximale belasting die de band kan dragen.

V: de maximale snelheid die de band kan verdragen. In dit voorbeeld is staat de V voor 240 km/u

De afmetingen van uw winterbanden of all season banden moeten overeenkomen met uw zomerbanden, en de belastingsindex moet hetzelfde of hoger zijn. Als u voor een Wiel + Band-pakket kiest, kunt u geld besparen door een kleinere maat te nemen. Vergeet niet te controleren welke maten zijn goedgekeurd voor uw voertuig. U kunt ook voor een ietwat lagere maximale snelheidsindex kiezen die beter geschikt is voor het rijden in de winter en over het algemeen ook goedkoper is.

Nu u weet hoe u bandenmaten kunt aflezen, kunt u onze bandenkiezer gebruiken om de reeks MICHELIN All Seasons te verkennen.

Gebruik onze banden selector om het MICHELIN All-Season gamma te ontdekken.

Kan ik een winterband met een snelheidsindex kiezen die lager is dan degene die door de fabrikant wordt aangeraden?

Ja. Als het voertuig is uitgerust met winterbanden die zijn gemarkeerd met M+S en/of 3PMSF, en de snelheidsindex van de banden lager is dan de maximale snelheid van de auto, dan kunnen ze nog steeds worden aangebracht, op voorwaarde dat er een sticker met de nieuwe maximale snelheid wordt geplakt op een voor de chauffeur zichtbare plaats.

Voorbeeld: een auto met een maximumsnelheid van 205 km/u zou normaal gesproken worden uitgerust met banden die een snelheidsindex van H hebben. Als u in plaats daarvan de auto uitrust met winterbanden die een M+S en/of 3PMSF markering hebben met een snelheidsindex van T, dan dient u een sticker te plaatsen die aangeeft dat de maximumsnelheid voor deze auto 190 km/u is.

Hoe vaak moet ik mijn bandenspanning controleren?
De bandenspanning van winterbanden dient minstens één keer per maand gecontroleerd te worden. Het is ook nuttig om ze te controleren voordat u een lange rit maakt of wanneer uw voertuig zwaar is beladen. Voor een meting die zowel accuraat als betrouwbaar is, dient u minder dan 3 km op uw sneeuwbanden te rijden voordat u ze controleert.

Wat is de beste manier om mijn winterbanden te beschermen tijdens de zomer?
Bij temperaturen hoger dan 7 graden dient u uw winterbanden te verwisselen met zomerbanden. Controleer voordat u uw winterbanden opslaat voor de zomer hun conditie. Banden met scheurtjes leveren mindere prestaties, zelfs als ze hun slijtagelimiet nog niet hebben bereikt. U dient ook uw wieluitlijning regelmatig te controleren.

Bandenspanning controleren - www.michelin.nl/winterbanden/welke-bandenspanning-winterbanden.

Deze artikelen zijn mogelijk interessant voor u

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website