Choose a language
4w 240 tire michelin pilot sport 4 s en us product in context nosignature 16 slash 9

Welke bandenspanning heb ik nodig voor mijn auto?

Tips en adviezen auto

Met de juiste aanbevolen bandenspanning in de banden van uw voertuig optimaliseert u niet alleen de prestaties, maar verhoogt u ook uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers.

Een onjuiste bandenspanning vermindert de grip van uw banden en verlengt uw remafstand. Een onjuiste spanning kan ook uw banden beschadigen, de levensduur ervan verminderen en uw brandstofverbruik verhogen. Laten we eens kijken hoe u deze risico's kunt vermijden en welke bandenspanning geschikt is voor uw voertuig.

Welke spanning heb ik nodig voor mijn banden?

De bandenspanning controleren is eenvoudig en niet duur. Het is belangrijk de door de fabrikant aanbevolen bandenspanning aan te houden om over- of onderspanning te voorkomen.

• Een te hoge bandenspanning kan leiden tot vroegtijdige slijtage in het midden van het loopvlak.
• Een te lage bandenspanning kan leiden tot vroegtijdige slijtage van de banden in de schouderzone. U verlaagt hiermee de grip van de banden.
 

De door de fabrikant van uw voertuig aanbevolen bandenspanning

De optimale bandenspanning is door de fabrikant bepaald voor de combinatie van voertuig en banden. Alle prestaties zijn door de fabrikant gecontroleerd met een duidelijk doel voor ogen: uw veiligheid.

Daarom is het absoluut noodzakelijk de door de fabrikant voor uw voertuig aanbevolen bandenspanning te raadplegen. Deze wordt doorgaans als volgt aangegeven:
• op een sticker in de deur(stijl) aan de bestuurderskant,
• aan de binnenkant van de benzineklep,
• of in het instructieboekje van de auto

De aanbevolen spanning voor uw voor- en achterbanden is mogelijk niet dezelfde. U zult ook zien dat er twee soorten bandenspanning worden aangegeven:
• Bandenspanning bij normaal gebruik: dit is de standaard bandenspanning
• Bandenspanning bij maximaal gebruik: moet worden aangehouden wanneer het voertuig bijzonder zwaar beladen is, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie gaat.

De bandenspanning wordt aangegeven in de spanningseenheid die wordt gehanteerd in het land waarin u woont: in BAR of in PSI (1 bar = 14,50 psi).

microsoftteams image 3

De risico's van een onjuiste bandenspanning

De aanbevelingen van de voertuigfabrikant zijn van essentieel belang voor uw veiligheid en u moet deze opvolgen wanneer u de spanning van uw banden controleert. Anders kunnen hun prestaties afnemen, vooral in de volgende gevallen:

Levensduur

Rijden met banden met een te lage spanning veroorzaakt een verslechtering van de algehele structuur van de band, wat kan leiden tot loslaten en/of barsten.

Aquaplaning

Bij een lagere spanning dan de door de autofabrikant aanbevolen bandenspanning is er een sterke toename van het risico op aquaplaning.

Remmen

Een verschil van 1 bar, of 14 psi, ten opzichte van de door de autofabrikant aanbevolen bandenspanning, kan de remafstand op natte wegen met 11 meter verlengen.

Brandstofverbruik

Banden met een spanning die 1 bar (14psi) te laag is, hebben een hogere rolweerstand, waardoor het brandstofverbruik met 1 volle tank brandstof per jaar toeneemt.

De juiste bandenspanning: voor veilig, zuinig en verantwoord rijden

Een band die de aanbevolen bandenspanning heeft, is beter voor de veiligheid, is zuiniger in het gebruik en is beter voor het milieu.

En aangezien een band door natuurlijke oorzaken een deel van zijn spanning verliest (doorgaans zo'n 0,07 bar per maand), is regelmatige controle noodzakelijk.

Als uw voertuig na 2014 is geproduceerd, moet deze zijn uitgerust met een TPMS (bandenspanningscontrolesysteem), dat u waarschuwt wanneer uw banden een te lage bandenspanning hebben. Het is echter aan te bevelen niet op dit signaal te wachten en u dan pas zorgen te maken over de juiste spanning van uw banden.

microsoftteams image 5

Zoek het merk van uw voertuig om de juiste bandenspanning voor uw banden te vinden

map search desktop

Vind binnen enkele seconden een bandenverkoper bij u in de buurt

Zoeken op
Adres, stadof postcode
Car
  • Car
  • Motorbike
Mijn locatie
Zoeken
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website