Choose a language
4w 238 tire michelin pilot sport 4 en us product in context signature 16 slash 9

Wat zijn runflat banden?

Tips en adviezen auto

Runflat of run flat banden, RFT band, run on flat band, lekvrije band, Zelfdragende band, extended mobility band, zero pressure band, ZP, EMT, SST, ROF, BSR, ... Misschien bent u een van deze termen al eens tegengekomen zonder echt te weten wat ze betekenen. Sinds enkele jaren wordt de runflat-technologie vooral gebruikt voor sport- en premium voertuigen als oplossing voor het risico op ongevallen veroorzaakt door een plotselinge lekke band.

Lees verder om meer te weten te komen van MICHELIN.

Hoe werken runflat banden?

Een runflat band is ontworpen met verstevigde zijkanten die het gewicht van de auto helpen ondersteunen en die ervoor zorgen dat de band kan blijven rijden na spanningsverlies. Ze zorgen ervoor dat de band enige tijd voldoende stabiliteit behoudt, waardoor automobilisten niet stil komen te staan aan de kant van de weg terwijl ze wachten op hulp en ze op eigen gelegenheid de dichtstbijzijnde garage kunnen bereiken.

00054481 hd

Het kopen van lekbestendige banden geeft u meer comfort en gemoedsrust. In de praktijk hoeft u een lekke band niet meer langs de weg te wisselen. U moet echter wel begrijpen dat u de lekke band niet kunt negeren en niet lang door kunt blijven rijden. Het is absoluut noodzakelijk dat u meteen een bezoek brengt aan een garage of bandenbedrijf.

Hoe herkent u runflat banden?

Automobilisten moeten kunnen zien of er een set runflat banden op hun auto is gemonteerd aan de hand van de codering op de zijwand van de banden.

MICHELIN ZP BAND

De markering van runflat banden verschilt per bandenfabrikant.

De runflat banden van MICHELIN die te koop worden aangeboden bevatten de code 'ZP' of ‘EMT’:

- ZP staat voor ‘Zero Pressure’ of Spanning Nul

- EMT staat voor ‘Extended Mobility Tyre’ of een band met uitgebreide mobiliteit


Wat te doen bij spanningsverlies?

Automobilisten met runflat banden onder hun auto kunnen hun reis voortzetten over een afstand van maximaal 80 km. Bovendien kunnen automobilisten met snelheden tot 80 km/u blijven rijden op runflat banden.

Deze cijfers kunnen variëren afhankelijk van het profiel van de band en de fabrikant. Concreet hangt uw actieradius af van de belading van uw voertuig, de buitentemperatuur en de weg.

Automobilisten met runflat banden onder hun auto kunnen hun reis voortzetten over een afstand van maximaal 80 km.

Kunnen runflat banden worden gerepareerd?

Elke bandenfabrikant is vrij om te beslissen om runflat banden al dan niet te repareren.
Het repareren van runflat banden is technisch gezien mogelijk, maar niet in alle gevallen. Vraag professioneel advies!
 
MICHELIN runflat banden kunnen slechts één keer worden gerepareerd door een professional onder dezelfde voorwaarden en door dezelfde inspectie- en reparatieprocedure te volgen als bij niet-ZP-banden. Met uitzondering van de banden waar op de zijwand expliciet staat vermeld dat ze niet kunnen worden gerepareerd. 

Kunnen runflat banden thuis worden gemonteerd?

Ja, runflat banden kunnen thuis worden gemonteerd. U moet echter wel goed weten wat u doet. Dat komt omdat het een hele klus is om elke band van een velg te demonteren en er een nieuwe goed op te monteren voordat hij wordt opgepompt. Het wordt de meeste automobilisten aangeraden een bandenspecialist te zoeken die dit werk voor hen kan doen. Automobilisten kunnen heel gemakkelijk online zoeken naar 'runflat banden bij mij in de buurt'.

Als uw reserveband een runflat band is, kan deze op dezelfde manier worden vervangen als een gewone band.

Voordelen van runflat banden

Veiligheid

 • Controle over het voertuig met volledige gemoedsrust, zelfs in het geval van spanningsverlies of een lekke band
 • Minder risico dat de band van de velg afloopt
 • Geen bandenwissel nodig (reserve) wat gevaarlijk kan zijn langs een drukke weg
 • Mogelijkheid om de reis voort te zetten, met matige snelheid naar een nabijgelegen garage, zonder te hoeven stoppen om de band te vervangen
   

Comfort

 • Geen directe vervanging van de lekke band langs de weg. 80 km rijbereik (snelheid beperkt tot 80 km/u)
 • Kleine ruimtebesparing in de kofferbak van het voertuig aangezien u geen reservewiel meer nodig hebt. Dat vermindert ook het gewicht van het voertuig.
   

Besparing

 • U hoeft niet te investeren in een reserveband, noch in gereedschap dat nodig is om een wiel te verwisselen.

Hoe weet ik of mijn voertuig kan worden uitgerust met runflat banden?

MICHELIN runflat banden mogen alleen worden gemonteerd op velgen met dubbele hump en voertuigen waarvoor de fabrikant een zelfdragende bandenmontage heeft goedgekeurd.

Michelin raadt aan om geen zelfdragende band te monteren op een voertuig dat er in eerste instantie niet mee was uitgerust (als optie of in serie) vanwege specifieke ontwerpbeperkingen (gewicht en stijfheid).

Het voertuig moet zijn uitgerust met een spanningscontrolesysteem (pressure monitoring system (TPMS)) om de automobilist te waarschuwen in geval van spanningsverlies.
Michelin raadt aan om het voertuig uit te rusten met 4 MICHELIN ZP-banden.

Waar kan ik runflat banden kopen?

Gebruik onze dealer locator om runflat banden bij u in de buurt te vinden.

map search desktop

Vind binnen enkele seconden een bandenverkoper bij u in de buurt

Zoeken op
Adres, stadof postcode
Car
 • Car
 • Motorbike
Mijn locatie
Zoeken

Zijn er ook andere oplossingen voor het oplossen of voorkomen van een lekke band? Wat zijn de alternatieven?

Of u nu runflat banden op uw voertuig wilt monteren, het is belangrijk om te weten dat er ook andere mogelijkheden zijn:

237a1702 tyre sealant

- Het gebruik van een bandenafdichtingsmiddel:  deze spray, bedoeld om een lek te dichten, is de gemakkelijkste oplossing voor de omgang met een lekke band.
- Het vervangen van uw lekke band door een reserveband.

- Het gebruik van banden met een ingebouwde afdichtingstechnologie, zoals MICHELIN Selfseal.

Kan ik sneeuwkettingen gebruiken op runflat banden?

Als er sneeuwkettingen worden gebruikt, raadt Michelin aan om kettingen met automatische spanners te gebruiken die zich beter aanpassen aan de leeggelopen band.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website