De verwerking van afgedankte autobanden via recycling of autobandenrecycling is maar één van de vele manieren om samen de milieubelasting van een band, van bij het productieproces tot het afgedankte product, te verkleinen.
Michelin gaat bij het ontwerp uit van een ecologische aanpak om de milieubelasting van de banden bij iedere fase van zijn levensduur te beperken: van de aanvoer van de grondstoffen en de productie, tot de gebruiks- en de recyclingfases.
Als onderdeel van zijn All-Sustainable-aanpak zorgt Michelin in samenwerking met andere belanghebbenden en partners in de industrie ervoor dat bandenrecycling wordt gestimuleerd. Tegelijk probeert het bedrijf om de milieubelasting van de producten te verkleinen. Michelin streeft ernaar om tegen 2050 banden te ontwikkelen die volledig gemaakt zijn van duurzame materialen. Tegelijkertijd wil het bedrijf in 2030 de energie-efficiëntie van banden met 10% verbeteren ten opzichte van 2020.
Maar daar houdt het niet bij op. Michelin optimaliseert ook de logistiek van het transport, ontwerpt banden die minder brandstof en energie verbruiken, zoals de MICHELIN e.PRIMACY-band, en werkt samen met andere producenten om geavanceerde nieuwe recycling-processen te ontwikkelen die helpen om afval te transformeren in grondstoffen.
Deze circulaire-economie-aanpak wordt gekenmerkt door de 4R’s van Michelin: Reduce (Verminderen), Reuse (Hergebruiken), Recycle (Recyclen) en Renew (Vernieuwen).