Choose a language
VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Sneewkettingen : wanneer ze monteren en hoe ze te gebruiken?

Tips en adviezen auto

Tijdens de winter kunnen rijomstandigheden gevaarlijk en onvoorspelbaar zijn, met wegdekken die kunnen variëren van droog tot nat en van besneeuwd tot beijzeld, en dat soms tijdens dezelfde dag. In situaties waar er veel smeltwater, sneeuw en ijs op de wegen ligt, zijn sneeuwkettingen een veelgebruikt hulpmiddel. Hier is een gids over wanneer en hoe ze te gebruiken

Wanneer moet ik sneeuwkettingen gebruiken en hoe breng ik ze aan op mijn voertuig?

1 - Als de wet dit voorschrijft

 

In bepaalde plaatsen, voornamelijk op bergachtige wegen en wegen die naar skiresorts leiden, kan er sprake zijn van regelgevingen die het gebruik van sneeuwkettingen verplichten.

In de meeste gevallen wordt dit verkeersbord echter vergezeld door een ander bord dat aangeeft dat sneeuwkettingen acceptabel zijn.

guide ue regulations

2 - Als u met zomerbanden rijdt

panneau b26

Hoewel zomerbanden niet zijn ontworpen voor gebruik bij temperaturen lager dan 7 graden, gebruiken veel mensen ze het hele jaar door. In zulke gevallen is het verkieslijk om sneeuwkettingen te gebruiken op besneeuwde wegen.

Desalniettemin is op het grondgebied van Nederland is het illegaal om met sneeuwkettingen te rijden. 

In landen waar sneeuwkettingen zijn toegestaan is het wegens veiligheidsredenen en ter voorkoming dat de sneeuwkettingen kapotgaan noodzakelijk om ze zo snel mogelijk weer te verwijderen zodra er geen sneeuw meer op de weg ligt.

  • Het aanbrengen van sneeuwkettingen in koud weer, vaak ‘s nachts of aan de kant van de weg, is nooit een leuke ervaring. Daardoor wachten mensen vaak tot de laatste minuut om ze aan te brengen, wat betekent dat ze waarschijnlijk al lang in onveilige omstandigheden met slechte grip en tractie hebben gereden.
  • In Nederland is het illegaal om met sneeuwkettingen te rijden. 
    Daar waar sneeuwkettingen wel zijn toegestaan is het wegens veiligheidsredenen en ter voorkoming dat de sneeuwkettingen kapotgaan noodzakelijk om ze zo snel mogelijk weer te verwijderen zodra er geen sneeuw meer op de weg ligt.

Om ongemakkelijke sneeuwkettingen te vermijden, raden wij aan om banden te gebruiken die aan de omstandigheden zijn aangepast, zoals winter- of all season banden.

3 - Indien u winter- of all season banden heeft

In tegenstelling tot zomerbanden, zijn winter- en all season banden ontworpen voor het rijden in winterse omstandigheden. Het rubber blijft zelfs bij lage temperaturen flexibel en de diepe groeven zorgen voor grip op koude en natte ondergronden, maar ook in de sneeuw.

Zorg ervoor dat u uw extra sneeuwuitrusting zorgvuldig uitkiest. Winter- en all season banden zijn beter geschikt voor composiet- of metalen kettingen aangezien sneeuwsokken winter- en all season banden van hun natuurlijke grip op de sneeuw beroven.

chaines neige michelin

Wat is het verschil tussen winterbanden, sneeuwbanden en thermoplastische rubberbanden?

Het voornaamste verschil is het ontwerp. Sneeuwkettingen worden bovenop het profiel van de band toegevoegd, terwijl sneeuwsokken het wiel compleet bedekken. Bij sneeuwkettingen is de grip het resultaat van de samenwerking tussen band en ketting. Bij sneeuwsokken wordt de grip geleverd door de stof.

Prestaties van sneeuwkettingen of snow socks

Op samengepakte sneeuw werken de twee systemen ongeveer hetzelfde, terwijl op verse sneeuw en zwart ijs de kettingen effectiever zijn. Ze zijn ook resistenter en zullen langzamer slijten op wegen waar de sneeuw is weggeruimd. Sokken zijn echter veel eenvoudiger en sneller aan te brengen.

De verschillende soorten kettingen

Tot begin jaren ‘00 waren er enkel metalen kettingen verkrijgbaar. Tijdens pakweg de laatste 15 haar zijn er, met name na aansporing van Michelin, nieuwe kettingconcepten ontwikkeld zoals sokken (S.O.S. Grip) en samengestelde kettingen (Michelin Easy Grip). Deze zijn eenvoudiger te gebruiken, met name bij het aanbrengen, en de prestaties worden voortdurend verbeterd.

Voor meer informatie over onze reeks sneeuwkettingen kunt u onze speciale website bezoeken.

bibendum

Wat is de regelgeving inzake sneeuwkettingen in Europa?

 

Elk Europees land heeft zijn eigen regelgevingen wat betreft het gebruik van sneeuwkettingen. Deze regelgevingen specificeren de productsoorten die gebruikt kunnen worden (in Duitsland en Oostenrijk mogen bijvoorbeeld alleen metalen kettingen worden gebruikt), alsmede hoe en wanneer ze gebruikt kunnen worden.

Zie hieronder de tabel voor de regelgevingen in verschillende Europese landen.

 

shutterstock 92325316
carousel produit x ice north

Kunnen sneeuwkettingen op alle voertuigen worden aangebracht?

 

De meeste voertuigen kunnen gebruikmaken van klassieke of standaardkettingen, maar sommige voertuigen hebben speciale kettingen nodig. Dit komt over het algemeen doordat ze een kleinere wielkuip hebben, wat inhoudt dat het gebruik van standaardkettingen het voertuig kan beschadigen. Als dat het geval is voor u, zult u sneeuwsokken, composietkettingen of zijkettingen moeten gebruiken.

Voor het kiezen van een product moet u het model van uw voertuig en de maat van uw banden weten.

U moet ook rekening houden met het aandrijfsysteem van uw voertuig. Bij voertuigen met voorwielaandrijving moeten sneeuwkettingen enkel aan de voorbanden worden aangebracht, terwijl voertuigen met achterwielaandrijving moeten worden uitgerust met kettingen op alle 4 de wielen om zo tractie aan de achterkant en grip aan de voorkant te garanderen. Voertuigen met vierwielaandrijving moeten ook met kettingen op alle 4 de wielen worden uitgerust.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website