Choose a language
VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Winterbanden of 4 seizoenen banden: welke zijn beter?

Tips en adviezen auto

Wij weten maar al te goed dat het kiezen van banden lastig kan zijn. Daarom is Michelin hier om u te helpen. Met de winter in aantocht komen veranderende wegomstandigheden en beginnen uw zomerbanden tekenen te vertonen van mindere prestaties. De oplossing? Winter- of all season banden. Wij hebben alle informatie voor u om de juiste bandkeuze te maken.

car edito pneu voiture hiver michelin pilot alpin winter

Winterbanden: Wat zijn uw mogelijkheden?

 

In Europa bieden we twee verschillende soorten winterbanden aan.

  • Michelin’s Alpin winterbanden zijn ontworpen voor gebruik in West-Europa, waar automobilisten koude, natte en sneeuwachtige omstandigheden tegenkomen. 

  • Onze Nordic winterbanden zijn met of zonder spijkers verkrijgbaar, en zijn geschikt voor het rijden in gebieden zoals Scandinavië en Noord-Rusland, waar extreme weersomstandigheden niet ongewoon zijn. Deze banden zijn speciaal ontworpen voor gebruik in temperaturen tot -40 graden, en kunnen ook op ijs gebruikt worden. 

In België zijn onze Alpin winterbanden de meest populaire keuze voor automobilisten, terwijl onze Nordic banden vooral gebruikt worden door automobilisten die in bergachtige gebieden wonen.

Onze Alpin winterbanden: Sterke en minder sterke punten

De Alpin winterband is ontworpen om optimale prestaties te leveren in temperaturen tussen de +7 en -20 graden. Deze banden zijn in hun element op natte, koude, en besneeuwde ondergronden en kunnen zelfs op beijzelde wegen worden gebruikt. Als u regelmatig rijdt in winterse omstandigheden, is Alpin de perfecte band voor u.

De enige beperking van deze band is dat zodra de temperaturen boven de 7 graden komen, het rubber zachter wordt en de band minder effectief wordt als het profiel slijt. Dit heeft een verlies aan grip als gevolg op een droge ondergrond of in natte omstandigheden.

Als u winterbanden gebruikt in de winter is het daarom beter om deze weer om te wisselen met zomerbanden zodra het weer warmer wordt.

Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice
img 3

Gemiddelde verkorting van de remafstand van een winterbanden in vergelijking een zomerband. Remmen op nat wegdek van 80 km/u naar 0 km/u. Tests van TÜV Süd in 2013, afmeting 205/55 R16, uitgevoerd bij 5°C.

img 4

Gemiddelde verkorting van de remafstand van een winterband in vergelijking met een zomerband. Remmen op sneeuw van 50 km/u naar 0 km/u. Tests van TÜV Süd in 2013, afmeting 205/55 R16 H, uitgevoerd bij -5°C.

car edito pneu voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter

Hoeveel kost het om mijn voertuig uit te rusten met winter- of all season banden?

Uw voertuig uitrusten met winterbanden is iets waar u even rustig bij stil moet staan. De juiste keuze voor banden is afhankelijk van de grootte van uw voertuig en uw rijgedrag, waarbij er opties zijn voor kleine auto’s, gezinsauto’s, stationwagons, sportauto’s en off-road auto’s. De prijs is afhankelijk van het type voertuig.

U kunt ook een set all season banden aanschaffen, waardoor u geld bespaart doordat u niet zowel winter- als zomerbanden voor uw auto hoeft te kopen. Met de langste levensduur combineren deze veelzijdige banden de technologie van zomer- en winterbanden en bieden ze hoge prestaties en veiligheid in alle weersomstandigheden. Hun hybride-oorsprong zorgt ervoor dat ze voordelig zijn op de lange termijn. 

Relatieve prestaties van Michelin's zomer-, winter-, en all season banden

tableau nl

Opmerking: De sterren staan voor het niveau van indicatieve prestaties van de 3 banden die worden vergeleken.

De MICHELIN Primacy 4 en Pilot Sport 4 zomerbanden presteren het beste op droge en natte wegen tijdens warm weer. Ze hebben een uitstekende levensduur, zoals verwacht mag worden van het merk Michelin.
De MICHELIN CrossClimate+ banden zijn een all season band die zowel in de zomer als in de winter goed presteren, zelfs in de sneeuw. Hun levensduur is gelijk aan die van zomerbanden, waardoor ze de leider zijn in deze categorie.
De MICHELIN Alpin 6 en MICHELIN Pilot Alpin 5 winterbanden zijn de best presterende banden voor barre winteromstandigheden, waaronder sneeuwachtige en ijzige omstandigheden.

Bibendum - Reflexion

Winter- of all season banden: Tips om u te helpen bij uw keuze

Het belangrijkste om rekening mee te houden zijn de winterse omstandigheden die u waarschijnlijk zult meemaken met uw voertuig.

Als u regelmatig over besneeuwde wegen rijdt of in zeer lage temperaturen of in de winter reist naar moeilijk begaanbare plaatsen (steile hellingen, onverharde wegen, enz.), dan zijn winterbanden de beste keuze voor u.

Als u echter slechts af en toe op besneeuwde wegen rijdt (misschien omdat u ergens woont waar het weinig sneeuwt of omdat u op minder dan drie skivakanties per jaar gaat), dan zijn all season banden de beste keuze voor u. Als u voorheen winterbanden gebruikte, dan bespaart u zowel tijd als geld wanneer u op all season banden overstapt, omdat u niet meer twee keer per jaar uw banden hoeft te verwisselen. 

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website