Choose a language
Are reinforced tyres mandatory for utility vehicles?

ZIJN VERSTERKTE BANDEN VERPLICHT VOOR BESTELWAGENS?

Tips en adviezen auto

Wat zijn versterkte banden? Waar worden ze voor gebruikt? Wat zijn de voordelen? Zijn ze verplicht voor uw bestelwagen? We zullen deze vragen in ons artikel beantwoorden.

Wat betekent "versterkte band"?

Versterkte banden zijn banden waarvan het karkas, zoals de naam al doet vermoeden, is versterkt. Het doel van deze versterking is om ze meer sterkte te geven zodat ze zwaardere lasten kunnen dragen.

Versterkte banden kunnen niet alleen zware lasten dragen, maar zijn ook beter bestand tegen hobbels, zoals stoepranden, en wegonvolkomenheden, zoals kuilen.

Hoe herken je een versterkte band ?

Versterkte banden kunnen herkend worden aan hun markering op de zijwand. Er zijn verschillende markeringen die wij hieronder zullen toelichten:

c marking

De "C" markering

"De "C"-markering is voor bestelwagens en andere lichte bedrijfsvoertuigen. Aangezien dit soort voertuigen meestal zware ladingen vervoeren, bijvoorbeeld voor ambachtelijke activiteiten of pakketbezorging, moeten ze worden uitgerust met versterkte banden om dergelijke ladingen te dragen.

Banden met "C"-markering zijn speciaal ontworpen voor dit type voertuig. Ze hebben een hogere belastingsindex dan conventionele banden.

Merk op dat er meerdere belastingsindexen kunnen zijn voor dezelfde maat. Bijv. 235/65R16 MICHELIN Agilis CrossClimate met belastingsindexen 115/113 of 121/119. De keuze moet daarom worden gemaakt op basis van de belading van het voertuig.

197091675 comp

XL en REINF (of RF) markeringen

De XL (""Extra Load")-markering betekent dat de band een hoger draagvermogen heeft dan gewoonlijk op banden van dezelfde maat. Dit betekent dat hij bestand is tegen hogere bandenspanningen.

Evenzo geeft de markering REINF of RF ("reinforced") aan dat de belastingsindex van de band is verhoogd om zwaardere belastingen te kunnen weerstaan.

Het is belangrijk op te merken dat de XL- en REINF-markeringen niet bedoeld zijn voor bestelwagens, maar voor personenauto's met een hogere belading.

Banden met een "C"-markering, bedoeld voor bestelwagens, hebben namelijk al een versterkt karkas.

Zijn verstrekte banden verplicht voor bestelwagens?

In sommige gevallen is het inderdaad verplicht om versterkte banden op uw voertuig te monteren. Welke dat zijn, zullen we hieronder zien:

  • Als u een bestelwagen of bedrijfswagen heeft, is het inderdaad verplicht dat deze voorzien is van banden met “C”-markering.
  • Als u een kleine bedrijfswagen bestuurt die even groot is als een personenauto (bijv. Citroën Berlingo of Renault Kangoo), is het niet verplicht om banden met "C"-markering te monteren, maar soms wel met XL- of REINFORCED-banden.
  • XL- en REINF-banden zijn ontworpen voor zware personenauto's en zijn niet verplicht voor bestelwagens en bedrijfsvoertuigen.
98894884 comp

Raadpleeg bij twijfel gewoon de aanbevelingen van de fabrikant in uw gebruikershandleiding. Als de verplichting voor een "C"-gemarkeerde band niet in de handleiding wordt vermeld, hoeft u alleen te voldoen aan de aangegeven belastingsindex.

MICHELIN versterkte banden

Ons MICHELIN Agilis bestelwagenbandengamma biedt banden allemaal met de "C"-markering die speciaal zijn ontworpen om te voldoen aan de belastingseisen en het gebruik van uw bestelwagen.

michelin agilis 3

MICHELIN Agilis 3

Met de MICHELIN Agilis 3 ("C"-markering) kunt u uw zaken regelen met een band met versterkt karkas en uw steentje bijdragen aan het milieu met een band die lang meegaat. Deze eco-ontworpen bestelwagenband vermindert de CO2-voetafdruk aanzienlijk(1) met minder afvalmateriaal(2). Het robuuste ontwerp helpt bij het overwinnen van kuilen, scheuren en oneffenheden in het wegdek(3).

michelin agilis crossclimate

MICHELIN Agilis CrossClimate

Onze all-season band voor bestelwagens ("C"-markering) is ontworpen om veiligheid, een lange levensduur en tractie te bieden voor gemoedsrust, ongeacht het weer en de ondergrond. Het versterkte ontwerp helpt slijtage tegen te gaan. Deze band biedt  toonaangevende remprestaties op droog wegdek(4), A-geclassificeerde grip op nat wegdek(5) voor veiligheid en tractie op uitdagende ondergronden zoals modder, gras, grind en sneeuw (3PMSF)(6)

michelin agilis alpin

MICHELIN Agilis Alpin

Ga door met uw bedrijfsactiviteiten bij sneeuwval met de MICHELIN Agilis Alpin-band, een versterkte band ("C"-markering) die is gebouwd om in de winter een hoog niveau van veiligheid, controle en mobiliteit te bieden voor bestelwagens. Gemaakt voor een hoog acceleratieniveau op sneeuw(8) voor optimale controle en mobiliteit (3PMSF). Het versterkte ontwerp is bestand tegen zware belastingen en zware omstandigheden.

Vergeet de bandenspanning niet!

Welke versterkte banden u ook kiest voor uw voertuig, het is van essentieel belang om de bandenspanning eenmaal per maand aan te passen aan de aanbevelingen van de bestelwagen of, als die er niet zijn, die van de bandenfabrikant.

WETTELIJKE VERMELDINGEN

(1) - CO₂ - Gebaseerd op interne studie "Analyse Cycle de Vie" ACV, september 2019 door het Michelin Technologies Centre waarin MICHELIN Agilis 3 wordt vergeleken met MICHELIN Agilis+, in de bandenmaat 235/65 R16 115/113R. AGILIS 3 zorgt voor 1,3 kg CO₂/band minder over 1000 km versus AGILIS +, ​gebaseerd op het geval van een bestelwagen, uitgerust met 4 AGILIS 3-banden en die 20.000 km per jaar rijdt, zal de besparing gelijk zijn aan 104 kg CO₂. Aangezien een boom gemiddeld tot 35 kg CO₂/jaar kan opslaan (afhankelijk van het type en de leeftijd van de boom - bron: CSR & platform voor duurzame ontwikkeling), is een besparing van 104 kg/jaar bijna gelijk aan het planten van 3 bomen.

 (2) -bandgewicht - Het gewicht per stuk van de MICHELIN Agilis 3 is tot 1,6 kg per band verminderd ten opzichte van de MICHELIN Agilis +.
 
(3) - technologieën - Band heeft unieke zijwandschilden om te helpen beschermen tegen zijwandschade en een slijtvaste rubbersamenstelling die is afgeleid van beproefde technologie voor bedrijfswagenbanden.

 (4) - remmen op droog - Remtersten op droog wegdek uitgevoerd door IDIADA op verzoek van Michelin, in 2017 en 2019, in de maat 235/65 R16C 115/113 R, op Mercedes-Benz Sprinter, in vergelijking met zijn belangrijkste Premium Zomer, Winter & All Seasons concurrenten (MICHELIN Agilis CrossClimate (40,7 m) vergeleken met BRIDGESTONE Duravis 660 (41,7 m), CONTINENTAL ContiVanContact™ 100 (41,7 m),; CONTINENTAL VanContact Winter (47,1 m), PIRELLI Carrier™ Winter (46,9 m), & MICHELIN Agilis CrossClimate (41,5 m) vergeleken met CONTINENTAL VanContact™ 4Season (47,1 m), PIRELLI Carrier™ All Season (44,0 m) en in 2019 MICHELIN Agilis CrossClimate (46,2 m) vergeleken met GOODYEAR Vector 4 Seasons Cargo (49,5 m).

(5) - Grip op nat wegdek - MICHELIN Agilis CrossClimate scoort A op de prestatie Grip op nat wegdek op de Europese bandenlabel.
 
(6) - sneeuwprestaties - MICHELIN Agilis CrossClimate is goedgekeurd voor gebruik in sneeuwcondities met 3PMSF-certificering (3 Peak Mountain Snow Flake).

(7) - sneeuwprestaties - MICHELIN Agilis Alpin is goedgekeurd voor gebruik in sneeuwcondities met 3PMSF-certificering (3 Peak Mountain Snowflake).

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website