Choose a language
tiresealant 1

Hoe moet een reserveband worden gemonteerd?

Tips en adviezen auto

Het hebben van een lekke band komt zodanig vaak voor dat alle bestuurders er wel een keer mee te maken krijgen. Daarom is het belangrijk dat u precies weet hoe een reserveband kan worden gemonteerd wanneer het zover is – en hoe u ervoor kunt zorgen dat u de benodigde spullen bij de hand heeft om snel een band te verwisselen, zodat u zo snel en veilig mogelijk uw weg kan vervolgen.

Het wisselen van een lekke band door een reserveband : een stappeplan

Zorg altijd vóór u op pad gaat dat u beschikt over al het benodigde materiaal voor het vervangen van een autoband.

De meeste spullen zitten standaard in uw auto, maar er zijn handige extra’s om in uw handschoenenkastje op te bergen die van pas komen bij mogelijke noodsituaties, zoals een zaklamp of een autobandenreparatieset.

Essentiële tools voor het verwisselen van een band:

 • Een krik
 • Het instructieboekje van de auto
 • Een volledig opgepompte reserveband (controleer de spanning van de reserveband regelmatig!)
 • Een wielsleutel 
   

Handige hulpmiddele

 • Een zaklamp
 • Wielwiggen
 • Een bandenreparatieset

Een stappenplan

Stap 1: Ga van de weg af en zoek een veilige plek 

Verlaag uw snelheid en vermijd abrupte bewegingen zodra u merkt dat u een lekke band heeft. Ga op zoek naar een recht en plat stuk weg, zoals een parkeerplaats, of parkeer, als het niet anders kan, op de vluchtstrook op een plek met genoeg ruimte om rond de auto te kunnen lopen. 

Stap 2: Parkeer de auto en doe de alarmlichten aan

Heel belangrijk: werk alleen aan de auto als u op een veilige, toegestane plek staat met een stabiele ondergrond. Zorg dat andere weggebruikers goed kunnen zien dat u uw band aan het vervangen bent door de alarmlichten aan te zetten, vooral als u naast een drukke weg met veel verkeer staat. Vergeet niet een veiligheidsvestje aan te trekken. Heeft u een reflecterende gevarendriehoek, zet die dan op ruime afstand van de auto neer zodat de weggebruikers hem ruim van tevoren zien.   

Stap 3: Plaats de wielwiggen

Heeft u wielwiggen bij u, plaats deze dan rond de banden op de andere as van die van de lekke band zodat de auto niet kan wegrollen (heeft u bijvoorbeeld een lekke band op de achteras, zet de wielwiggen dan op de vooras). Zorg dat de wielen geblokkeerd zijn, de handrem in werking is en de auto in één staat (of in de P-stand bij een automaat). Zo kan het voertuig niet plotseling wegrollen.

Stap 4: Ga na of u over het benodigde gereedschap beschikt 

Haal de krik en de wielboutsleutel uit de auto en zoek in het instructieboekje van de auto belangrijke informatie op dat specifiek gericht is op het verwisselen van een band. Vind de reserveband, die gewoonlijk in een ruimte in de bodem van de kofferruimte ligt, en controleer of die volledig is opgepompt. Als er een veilige plek is waar u het wiel kunt leggen, zoals een grasveld naast de auto, haal hem dan uit de auto en leg hem daar neer. 

Stap 5:  Verwijder de naafdop of de wieldop van de beschadigde band

Heeft het wiel een naafdop of een wieldop die de wielbouten/moeren bedekt, haal deze dan los met de achterkant van uw wielmoersleutel. Leg deze opzij. 

Stap 6: Maak de wielbouten/moeren los

Gebruik de wielmoersleutel om de bouten/moeren, die zich onder de wieldop bevinden, los te draaien. Normaal zijn deze zeshoekig en kunnen ze worden losgemaakt door druk uit te oefenen en tegen de klok in te draaien. Verwijder ze niet helemaal, maar draai ze een halve of kwart slag los. 

Stap 7: Krik de auto omhoog

Plaats de krik onder het krikpunt dicht bij de lekke band. Mogelijk heeft uw auto een speciaal metalen gedeelte dat speciaal is ontworpen om een krik onder te plaatsen. Neem het instructieboekje van de auto nauwlettend door om te voorkomen dat u eventuele schade zou veroorzaken. 

Zodra de krik is geplaatst, draait u de krikhendel met de klok mee tot de lekke band een paar centimeter van de grond komt. Plaats de krikhendel onder het voertuig om hem daar te houden. Zorg ervoor dat u met geen enkel lichaamsdeel onder de auto komt als deze op de krik staat. 

Stap 8: Verwijder de wielbouten/moeren

Ga door met het losdraaien van de bouten/moeren tot u ze helemaal kunt verwijderen en leg ze apart op een veilige plek. 

Stap 9: Haal het wiel eraf

Pak het wiel en haal hem voorzichtig van de naaf, zet hem dan op een veilige plek opzij waar die niet kan wegrollen. 

Stap 10: Monteer het reservewiel

Plaats uw reservewiel op de tapeinden en duw het wiel voorzichtig aan tot de tapeinden  door de wielschijf heen komt. Plaats de wielbouten/moeren terug en draai ze met de hand aan. Controleer vervolgens of ze allemaal vastzitten. 

Stap 11: Krik de auto naar beneden tot de wielen de grond raken

Draai de krik omlaag tot de nieuwe band de grond raakt, maar nog niet het hele gewicht van de auto erop steunt. Draai de wielbouten/moeren zo strak mogelijk aan met de kruissleutel. 

Stap 12: Zet de auto volledig op de grond

Krik de auto weer helemaal omlaag en verwijder de krik voor u weer controleert of de wielbouten/moeren goed vastzitten. 

Stap 13: Zet de wieldop weer terug

Als u de wieldop van uw lekke band op uw reservewiel kunt plaatsen, doe dat dan nu. Zo niet, bewaar hem dan en berg hem op.

Stap 14: Berg alles op

Leg de lekke band in de ruimte waar de reserveband wordt bewaard. Controleer dat u niets vergeet bij het opruimen. 

Stap 15: Laatste controle

Let op: de bandenspanning van de reserveband moet voldoende zijn om veilig de weg op te kunnen. Maakt u zich zorgen over het vervangen van de band, neem dan contact op met bijvoorbeeld de wegenwacht. Zij kunnen mogelijk de lekke band voor u vervangen en zorgen dat u veilig naar de dichtstbijzijnde garage kunt rijden voor een controle. 

Veelgestelde vragen:

Voor hoe lang kunt u een reservebandgebruiken? 

Het hangt af van het soort reserveband dat u heeft, maar over het algemeen zijn ze niet ontworpen om gedurende lange tijd of op hoge snelheid te worden gebruikt. Sommige automodellen hebben alleen ruimte voor kleinere reservewielen, waar niet sneller dan 80 km/uur mee mag worden gereden. Dit aangezien ze minder tractie bieden en mindere prestaties leveren op de weg bij slechte weersomstandigheden. Vergeet niet dat uw reserveband mogelijk voor een ander seizoen bedoeld is dan de overige banden op uw auto.

Zodra u de reserveband heeft gemonteerd, dient u zo snel mogelijk naar een bandenspecialist te gaan om er zeker van te zijn dat het wiel goed is bevestigd en om uw beschadigde band te laten nakijken. Als de reserveband alleen geschikt is voor tijdelijk gebruik of een kleiner formaat heeft, hou u dan aan de beperkingen zoals beschreven in het instructieboekje van uw auto. Wel blijft gelden dat u zo snel mogelijk moet langsgaan bij uw garagist voor een uitvoerige controle en om uw lekke band door een nieuwe te laten vervangen.

Wanneer moet ik mijn banden vervangen?

Het wordt sterk aanbevolen uw banden na 10 jaar te vervangen. Merkt u echter dat de banden beschadigd zijn of de wettelijke minimale profieldiepte reeds hebben bereikt, laat ze dan vervangen. 

Als algemene stelregel geldt dat u uw autobanden  vanaf 6 jaar na ingebruikname jaarlijks door een professional moet laten controleren.

Hoe lang duurt het om een lekke band van uw auto te vervangen?

Afhankelijk van hoe handig u bent, kan een lekke band door een reserveband in minder dan 30 minuten worden vervangen, maar neem uw tijd en zorg dat elke stap in absolute veiligheid wordt uitgevoerd. Ook moet de bandenspanning op het juiste niveau zijn. Het is belangrijk om de spanning van de reserveband regelmatig bij elke veiligheidscontrole door een professional te laten controleren. Als u niet zeker weet of het u lukt om een band te vervangen, is het een goed idee om dit te oefenen op een veilige plaats, zoals wanneer uw auto bij u voor de deur geparkeerd staat.

Voor u op pad gaat, moet u zorgen dat u beschikt over het benodigde materiaal voor het vervangen van een autoband. U weet maar nooit. De meeste spullen zitten standaard in uw auto, maar er zijn handige extra’s om in uw handschoenenkastje op te bergen die van pas komen bij mogelijke noodsituaties, zoals een zaklamp of een autobandenreparatieset. 

map search desktop

Vind binnen enkele seconden een bandenverkoper bij u in de buurt

Zoeken op
Adres, stadof postcode
Car
 • Car
 • Motorbike
Mijn locatie
Zoeken
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website