Choose a language
TYRE LOAD RATING AND TYRE SPEED RATING

Begrijp de belastingsindex en het snelheidssymbool van de band

Tips en adviezen auto

Wat is de belastingsindex en wat is het snelheidssymbool van een band? Moet hier rekening mee gehouden als ik mijn banden vervang? De antwoorden op uw vragen vindt u in dit artikel.

Wat zijn band coderingen?

Op de zijwand van een band staan verschillende alfanumerieke markeringen waardoor u een aantal zaken over de band kunt begrijpen. (Leer hoe u de bandenmarkeringen kunt aflezen)

Een deel van deze codering is de belastingsindex en het snelheidssymbool van de band, die respectievelijk door een getal en een letter worden weergegeven.

U kunt mogelijk ook deze coderingen vinden in de gebruikershandleiding van de auto of op een sticker in de deurpost van de bestuurder.  Deze informatie beschrijft de door uw voertuigfabrikant aanbevolen banden.

De bandcoderingen vindt u op de sticker in de deurpost van de bestuurder

Wat betekenen deze bandcoderingen? Moet ik deze respecteren wanneer ik mijn banden vervang? Dit bespreken we in dit artikel.

Belastingsindex

Wat is de belastingsindex van een band?

De belastingsindex van de band is een numerieke code die overeenkomt met de maximale belasting (in kg) die een enkele band kan dragen.  De belastingsindex en de bijbehorende maximale belasting van een band vindt u in een standaard tabel.

Om de maximale belasting te vinden die uw band kan dragen, of de belastingsindex die door uw voertuigfabrikant wordt aanbevolen, kunt u het volgende doen:

1 - Vind de belastingsindex van de band

Op de zijwand van de band staat een reeks getallen en letters die er zo uitzien:

U kunt de belastingsindex van de band op de zijwand van uw band vinden

U kunt deze ook vinden op de sticker in de deurpost van de bestuurder of in de gebruikershandleiding van uw voertuig.

Deze getallen en letters verschillen tussen banden. Ze geven de bandafmetingen, belastingssymbolen en snelheidsindexen weer.

Laten we eens kijken wat deze codering betekent:

Bandbreedte

Bandhoogte

Diameter band

Belastingsindex band

Snelheidssymbool band

205

55

R17

91

V

Houd er rekening mee dat banden met dezelfde afmetingen verschillende belastingssymbolen en snelheidsindexen kunnen hebben. Daarom is het belangrijk om de bandenafmeting, het snelheidssymbool en de belastingsindex te weten voordat u banden vervangt.

In dit voorbeeld is de belastingsindex van de band 91.

2 - Tabel Belastingsindex band

Nadat u het draagvermogen van de band heeft genoteerd, kunt u de maximale belasting van een enkele band vinden door deze tabel te raadplegen:

In ons voorbeeld zien we dat de debelastingsindex van 91 overeenkomt met een maximaal draagvermogen van 615 kg.

Wat betekent XL op banden?

Sommige banden hebben de markering XL. Dit staat voor “Extra Load”.

Dit betekent eenvoudigweg dat de band is versterkt zodat deze zwaardere belastingen kan dragen dan standaard banden in dezelfde afmeting. Dit type band wordt meestal gebruikt voor zwaardere voertuigen zoals SUV’s.

Kan ik overstappen op een band met een hogere belastingsindex?

Zoals gezegd, kunnen banden in dezelfde afmeting verschillende belastingsindexen hebben. Bij het vervangen van versleten banden wordt het aangeraden om banden met de originele belastingsindex, snelheidssymbool en afmetingen te laten monteren.

Hoe dan ook is het wel mogelijk om uw auto met banden uit te rusten die een hogere belastingsindex hebben dan de specificatie van de autofabrikant. Dit betekent echter niet per se dat uw auto een hogere belasting aankan dan de oorspronkelijke specificatie van de autofabrikant, omdat er ook een limiet bestaat op de maximaal toegestane asbelasting voor uw voertuig dat los staat van het draagvermogen van de banden.

Hoe zit dat met de bandenmaat? Kan ik deze wijzigen?
Het antwoord op deze vragen vindt u in het artikel over het wijzigen van de bandenmaat.

Snelheidssymbool banden

Wat is het snelheidssymbool van een band?

Het snelheidssymbool van een band geeft de maximumsnelheid aan waarop een band zijn maximale belasting kan dragen.

Op de zijwand van uw band (of op de sticker in de deurpost van de bestuurder, of in de gebruikershandleiding), wordt het snelheidssymbool weergegeven door een letter naast de belastingsindex.

U kunt het snelheidssymbool van de band op de zijwand van uw band vinden

Het snelheidssymbool hier is V. 

Tabel Snelheidssymbolen banden

Om erachter te komen naar welke snelheid dit symbool refereert, kunt u de onderstaande tabel met snelheidssymbolen raadplegen:

Als de band bijvoorbeeld een snelheidssymbool van V heeft, dan is de maximumsnelheid die de band kan weerstaan 240 km/u.

Kan ik overstappen op een band met een hoger snelheidssymbool?

Wanneer uw banden versleten zijn, is het goed mogelijk om deze te vervangen door banden met een hoger snelheidssymbool dan die van de oude. Het is echter geen goed idee om banden te monteren met een lager snelheidssymbool, tenzij het over banden gaat die speciaal voor de winter zijn bedoeld, zoals winter- of all-season banden (zie hieronder).

Een lager snelheidssymbool voor winterbanden kiezen

Als u banden gebruikt met eigenschappen voor de winter (met 3PMSF markering: winter- of all-season banden), mag het snelheidssymbool lager zijn dan van uw zomerbanden of de eerste-montage banden op uw voertuig.

Waarom kan dit? Banden met eigenschappen voor de winter zijn speciaal ontworpen voor rijden in zware weersomstandigheden (sneeuw, ijs, enz.) en het kan zijn dat ze niet hetzelfde snelheidssymbool hebben. 

In de winter rijdt u echter normaal gesproken met lagere snelheden dan u met zomerbanden op droog wegdek zou doen.  In de Benelux overschrijdt het snelheidssymbool voor banden met eigenschappen voor de winter nog steeds de nationale snelheidslimiet.  De bestuurder moet hoe dan ook niet sneller rijden dan de maximumsnelheid van de banden.

U kunt een lager snelheidssymbool voor winterbanden kiezen

Vereenvoudigde snelheidssymbolen en belastingsindexen van banden uit het MICHELIN CrossClimate-gamma

Omdat het bandenaanbod erg complex en divers is geworden, heeft Michelin ervoor gekozen om de zaken eenvoudiger te maken met zijn CrossClimate all- season-gamma, dat voor alle bandenmaten één enkel snelheidssymbool en belastingsindex biedt die alle reguliere snelheids- en belastingindexen voor banden met die maat afdekken.

Het CrossClimate-gamma biedt u uitstekende prestaties in zowel de winter als zomer.

De MICHELIN CrossClimate-reeks biedt éen enkel snelheidssymbool en belastingsindex voor elke bandenmaat
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website