Choose a language
as 416552898

TIPS VOOR HET RIJDEN IN DE SNEEUW EN OP IJS

Tips en adviezen auto

Van beijzeld wegdek en donkere mistige nachten tot onverwachte sneeuwstormen, winter kan een moeilijke tijd van het jaar zijn om de weg op te gaan. Veilig rijden in de sneeuw, op ijs en in moeilijke omstandigheden vereist een veel geduldigere aanpak. U dient ook enkele essentiële voorbereidingen te treffen zodat u zo goed mogelijk bent voorbereid om de strijd met de elementen aan te gaan wanneer u rijdt in de winter.

Maak uw auto klaar voor rijden in de winter

In de eerste plaats controleert u of uw banden in goede staat zijn, de juiste spanning hebben en het profiel niet versleten is voordat u gaat rijden in de winter. In de meeste landen is de verplichte minimale profieldiepte 1,6 mm.
Als u regelmatig te maken heeft met lang en zwaar winterweer waar u woont, is het de moeite waard om uw zomerbanden met winterbanden zoals die uit het MICHELIN Alpin bandengamma te verwisselen, omdat deze banden veel betere tractie op sneeuw en ijs hebben vanwege hun zeer open profiel en hun profieldiepte. Als u zich zorgen maakt over het rijden over bergwegen in de winter, overweeg dan sneeuwkettingen te gebruiken op zwaar besneeuwde wegen om uw tractie te verbeteren.
Als u ergens woont met mildere winters en af en toe een sneeuwbui, kan het een goed alternatief zijn om uw auto met all-season banden uit te rusten die u veilig op de weg houden wanneer het kouder wordt.  
Vergeet niet om de sneeuw van uw voertuig af te halen, antivries bij te vullen voor uw ruitenwissers en het ijs van uw ruiten te verwijderen voordat u vertrekt.        

Neem voorzorgsmaatregelen voordat u op sneeuw en ijs gaat rijden

Remmen kan moeilijker zijn als u in de sneeuw en op ijs rijdt, dus verlaag uw snelheid en maak de afstand tot de auto voor u maar liefst 10 keer groter, zeker op zeer beijzeld wegdek.
Voorkom dat u slipt door zachtjes te remmen en wees extra voorzichtig door alleen te rijden wanneer u goed uitgerust en alert bent. Blijf op uw rijstrook en geef andere auto’s de ruimte. Zet de cruisecontrol uit om het risico op slippen te verkleinen. Tenzij er op de wegen gestrooid is, dient u ook te voorkomen dat u precies in de bandensporen van andere voertuigen rijdt in de sneeuw of op ijs, omdat in elkaar gedrukte sneeuw minder grip levert dan verse sneeuw.
Als u naar een erg afgelegen locatie rijdt, is het de moeite waard om enkele noodvoorraden (zoals eten, warme kleding en een zaklamp) mee te nemen voor het geval u ergens vanwege het weer strandt. 

Met een auto met automaat in de sneeuw rijden

Als u met een automaat in de sneeuw rijdt, kan het zijn dat u al een ‘sneeuwmodus’ heeft waarmee u veiliger rijdt en het risico op wielslip verkleint. Sommige automaten hebben een positie 2 op hun versnellingspook. Zet de auto in dat geval in die positie, zodat alleen de eerste 2 versnellingen worden gebruikt. Deze versnelling houdt een lage rijsnelheid vast wat erg handig is op steile hellingen, ijs en sneeuw. Op deze manier kunt u ook afremmen op de motor. Bij handgeschakelde auto’s kunt u een hogere versnelling gebruiken voor meer controle. Lees voor meer informatie over rijden in de sneeuw en rijden op ijs onze 7 veiligheidstips voor rijden in de winter.

Ontdek ons assortiment all-season- en winterbanden.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website