Choose a language
img mich crossclimate2 wet compositing 20210323 nj

Het monteren van banden op uw auto

Tips en adviezen auto

Of u nu nieuwe autobanden heeft gekocht of helaas een lekke band heeft gekregen, er zijn een paar momenten waarop u naar de garage zult moeten gaan om een of meerdere nieuwe banden op uw voertuig te laten monteren.

Hoewel het technisch mogelijk is om zelf uw banden te monteren, is het makkelijker, veiliger en veel sneller om dit door een professional te laten doen. Voor het monteren van nieuwe banden wordt aangeraden dat u naar een garage gaat waar de technici gespecialiseerd zijn in het monteren van banden, vooral omdat onjuist gemonteerde banden kunnen leiden tot schade en problemen bij het rijden.

Hier nemen we het proces van bandenwisselen in de garage nader onder de loep, zodat u de belangrijkste stappen van de bandenmontage beter kan begrijpen.

Hoe worden banden gewisseld

Stap 1: Het demonteren van de banden

Zodra de auto in de garage is, gaat de monteur aan het werk om de banden te wisselen. Om te beginnen wordt de auto op een hydraulische brug omhoog gebracht zodat de wielen vrij van de grond komen.

Stap 2: Het verwijderen van de wielbouten

Het is nu tijd om de wielbouten of -moeren los te draaien. Deze zitten onder de wieldop en zijn bij lichtmetalen wielen direct zichtbaar. Normaal zijn deze rond of zeshoekig en kunnen ze los worden gemaakt door druk uit te oefenen en naar links te draaien. 

Stap 3: Het verwisselen van de banden

Nadat de band is leeggelopen door het binnenventiel los te draaien en te verwijderen, kan de oude band van het wiel worden verwijderd. De monteur zal hiervoor een bandenapparaat gebruiken. Zo kan de band worden verwijderd zonder het wiel of andere onderdelen te beschadigen. 

Stap 4: Het monteren van nieuwe banden

Nu de oude banden van de auto zijn, zal de monteur de staat van de velg controleren en kijken of deze beschadigd is door roest en/of slijtage. Hierna zal een nieuwe band, in afmeting passend bij het wiel in kwestie, worden gemonteerd. De auto kan met tubeless-banden of banden met binnenband worden uitgerust. Hun constructie is amper verschillend. De tubeless-banden onderscheiden zich in dat ze geen binnenband hebben om de lucht vast te houden. In plaats daarvan vormen de velg en de band samen een luchtkamer.

Zodra u de keuze heeft gemaakt voor een band met of zonder binnenband (tubeless-banden komen het meest voor), zal de monteur controleren dat het profiel van de band in de juiste richting wijst voor dat die met het bandenapparaat op de velg wordt gemonteerd. Vanwege veiligheidsredenen wordt de band vervolgens met een lange slang opgepompt totdat de juiste spanning is bereikt.

Stap 5: Laatste controles

De monteur zal nagaan of de oude banden tekenen van ongelijkmatige slijtage op het loopvlak vertonen. Slechte wieluitlijning of ongebalanceerde wielen kunnen namelijk de reden van voortijdige slijtage zijn. In dat geval kan de monteur de asgeometrie van de auto wijzigen zodat die correct afgesteld staat, of de wielbalancering corrigeren om te zorgen dat het correcte gewicht gelijkmatig wordt verdeeld.

Stap 6: Weer op de grond zetten

Voor de wielen op de auto worden geplaatst, controleert de monteur of de nieuwe banden correct zijn gemonteerd. Banden met een draairichting moeten in de juiste richting worden gemonteerd om te zorgen dat ze optimaal kunnen presteren. Bij een juiste montage wijst de pijl op de zijwand van de band in de draairichting.

Zodra de band op de auto zit, worden de wielbouten meestal met de hand aangedraaid. Hierna wordt de auto weer op de grond gezet en worden de bouten met een professioneel gereedschap, een momentsleutel, volledig aangedraaid. Hierna is het klaar en kunt u weer de weg op! 

map search desktop

Vind binnen enkele seconden een bandenverkoper bij u in de buurt

Zoeken op
Adres, stadof postcode
Car
  • Car
  • Motorbike
Mijn locatie
Zoeken

Veelgestelde vragen:

Hoeveel kan het kosten om de banden te laten monteren?

De prijs van de montage van nieuwe banden is afhankelijk van uw locatie, de bandenmaat en omstandigheden, zoals: laat u meerdere banden monteren of slechts één na lekrijden? Ook kan het uitmaken of u de banden bij een bandenzaak koopt en ze daar laat monteren, of dat u ze ergens anders heeft aangekocht en dan op de auto laat plaatsen. 

Hoeveel tijd vergt het om zelf een band te vervangen?

Of het nu komt door grote kuilen in de weg of doordat u over een spijker bent gereden, een lekke band hebben komt zodanig vaak voor dat alle bestuurders er wel een keer mee te maken krijgen. U kunt het beste uw banden laten wisselen door een professional. Dat is echter niet altijd mogelijk. In dat geval kunt u zelf het reservewiel monteren of een bandenafdichtingsmiddel gebruiken voor u naar een garage toegaat om de band te laten controleren of te laten vervangen.

Afhankelijk van hoe handig u bent, kan een lekke band door een reservewiel in minder dan 30 minuten worden vervangen, maar neem uw tijd en zorg dat elke stap in absolute veiligheid gebeurt. Werk alleen aan uw auto als u op een veilige plek staat, waar het is toegestaan de band te vervangen. Zorg dat het voertuig en de krik op een stevige ondergrond staan, de wielen geblokkeerd zijn, de handrem is aangetrokken, en de auto in zijn één staat (of in de P-stand voor een automatische versnellingsbak), zodat die niet kan wegrollen. De band moet ook de juiste spanning hebben. Laat deze dus regelmatig controleren door een professional bij iedere veiligheidscontrole. Het kan een goed idee zijn om op een veilige plaats te oefenen hoe u een band moet vervangen, zoals wanneer uw auto bij u voor de deur geparkeerd staat.

Controleer altijd voor u op pad gaat dat u beschikt over alle nodige materiaal voor het vervangen van een band. U weet maar nooit. De meeste spullen zitten standaard in uw auto, maar andere zijn handige extra’s om in uw kofferbak op te bergen en komen van pas bij mogelijke noodsituaties, zoals een zaklamp of een autobandenreparatieset

Hoe ver kan ik rijden met een reserveband?

Het hangt af van het type band dat u heeft, maar over het algemeen zijn ze niet ontworpen om gedurende lange tijd of op hoge snelheid te worden gebruikt. Sommige automodellen hebben alleen ruimte voor kleinere reservewielen, waar niet sneller dan 80 km/uur mee mag worden gereden aangezien ze minder tractie bieden en mindere prestaties leveren op de weg bij slechte weersomstandigheden. Vergeet niet dat uw reservewiel mogelijk een band voor een ander seizoen heeft dan de banden die onder uw auto zitten.

Zodra u het reservewiel hebt gemonteerd, dient u zo snel mogelijk naar een bandenspecialist te gaan om er zeker van te zijn dat het wiel goed is bevestigd en om uw beschadigde band te laten nakijken. Als de reserveband alleen geschikt is voor tijdelijk gebruik of een kleiner formaat heeft, hou u dan aan de beperkingen zoals beschreven in het instructieboekje van uw auto. Wel blijft gelden dat u zo snel mogelijk moet langsgaan bij uw garagist voor een uitvoerige controle en om uw lekke band door een nieuwe te laten vervangen.

Wanneer moet u de autobanden laten vervangen?

Het wordt sterk aanbevolen uw banden na 10 jaar te vervangen. Merkt u echter dat de banden beschadigd zijn of de wettelijke minimale profieldiepte hebben bereikt voor deze tijd, laat ze dan vervangen. 
Als algemene stelregel geldt dat u uw banden elke 5-6 jaar door een professional moet laten controleren.

Andere gerelateerde artikelen

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website