Choose a language
compare tyres L

Hoe kan ik banden vergelijken?

Tips en adviezen auto

Hoe kan ik banden vergelijken om de band te vinden die mij volledig tevreden stemt? Dit artikel gaat over de belangrijkste prestatiegebieden die u dient te overwegen, de hulpmiddelen die u kunt gebruiken en het beste advies van Michelin. We bespreken hoe u de band kiest die u nodig heeft binnen hetzelfde bandengamma en bieden u hulpmiddelen aan zoals onafhankelijke bandentests, labeling en websites voor bandenvergelijkingen. Tot slot bespreken we nog een ander belangrijk criterium: prestaties op de lange termijn.

De belangrijkste prestatiecriteria voor het vergelijken van banden

Om effectiviteit te garanderen, moeten banden talrijke, vaak tegenstrijdige prestatiekenmerken bieden. Het verbeteren van één van deze prestaties mag niet ten koste gaan van andere prestaties.

Grip is een criterium waar u rekening mee dient te houden bij uw bandenvergelijking

Tractie of grip

Onthoud: de banden zijn het enige punt waar het voertuig contact maakt met het wegdek. De grip van banden is dus essentieel voor uw veiligheid. Uw vermogen om te remmen, bochten te nemen, gas te geven of stabiel te blijven bij hogere snelheden is afhankelijk van de grip van uw banden.Elk type band is ontworpen om grip te bieden bij specifieke soorten weer en wegomstandigheden. Wanneer u een band kiest is het daarom belangrijk stil te staan hoe en waar u rijdt, en wat voor soort grip u nodig heeft.

Levensduur is een criterium waar u rekening mee moet houden als u banden vergelijkt

Levensduur

Hoe lang een band meegaat voordat het loopvlak is versleten, is een belangrijk aspect om ervoor te zorgen dat u de meeste waarde voor uw geld krijgt. Het ontwerp en de kwaliteit van een band kunnen een enorm verschil maken wat betreft het kilometrage dat u kunt verwachten. Sportbanden (hoge-prestatie banden) hebben meestal een kortere levensduur dan standaard autobanden omdat de focus van het ontwerp ligt op grip en prestaties, en niet op levensduur. Hoe en waar u rijdt, en of u goed zorgt voor uw banden heeft ook invloed op hoe lang ze meegaan. 

Door energie-efficiënte banden te kiezen, bespaart u brandstof. Daarom dient u dit in overweging te nemen bij uw bandenvergelijking

Energie-efficiëntie

Wist u dat van elke 5 volle brandstoftanks van een voertuig er 1 door de rolweerstand van de banden wordt verbruikt? Banden kunnen een grote impact hebben op het brandstofverbruik van uw voertuig. Sommige banden hebben een specifieke constructie en materialen die de rolweerstand verlagen. Energie-efficiënte banden die een lage rolweerstand bieden, zorgen ervoor dat u op brandstof kunt besparen of de actieradius van uw elektrische voertuig kunt vergroten. Nog een manier dus om meer waarde voor uw geld te krijgen.

Wegliggingsprestaties en nauwkeurig sturen en nemen van bochten.

Wegligging

De wegligging is hoe uw voertuig reageert op de eisen van de berijder (zoals sturen, gas geven, remmen) en op wegomstandigheden. Banden voor een goede wegligging vergroten uw veiligheid door het voertuig stabiel en de berijder in controle te houden, en ze bieden daarnaast ook veel rijplezier.
De band speelt een erg belangrijke rol bij de wegligging:
Het verstuurt de instructies van de berijder van het stuur naar de grond. In het algemeen zijn sportieve hoge-prestatie banden ontworpen om de wegligging te maximaliseren en nauwkeurig sturen en nemen van bochten mogelijk te maken.

Kies banden die zijn geoptimaliseerd voor meer comfort

Comfort en geluid

Rijcomfort wil zeggen hoe de band de berijder beschermt tegen de impact van oneffenheden van de weg. Banden die zijn geoptimaliseerd voor meer comfort beschikken over een speciaal ontworpen constructie om hobbels te absorberen en soepel weggedrag te bieden.
Een ander belangrijk element voor een plezierige rit is stil rijden. Dit wordt bepaald door het profielontwerp van de band- het aantal groeven in de band en de positie hiervan. In het algemeen geldt dat hoe agressiever een band eruitziet, hoe groter de kans is dat de band geluid produceert. Maar onthoud dat groeven een belangrijke rol spelen bij het leveren van grip. Overweeg of de extra tractie een beetje meer geluid waard is.

Controleer de robuustheid van banden bij uw vergelijking

Robuustheid

Banden moeten alles kunnen weerstaan wat ze op de weg tegenkomen. De robuustheid of stevigheid van een band zorgt voor het vermogen om dagelijkse gevaren van de weg te overkomen. Als u vaak op beschadigde of onverharde wegen rijdt, zoek dan naar een band met een versterkte constructie.

tip7 long lasting performance

Duurzame prestaties

Welke prestatiecriteria u ook overweegt, het is belangrijk dat u tijdens de hele levensduur van de band hiervan op aan kunt. Vergelijk dus niet alleen nieuwe banden, maar onderzoek ook of ze gedurende hun hele levensduur (dus tot ze zijn afgesleten tot de slijtage-indicator) die prestaties leveren. Een band zou van de eerste tot de laatste kilometer goed moeten presteren.

Hoe kan ik banden vergelijken binnen hetzelfde bandengamma?

Al onze bandengamma’s zijn verkrijgbaar in een aantal maten die op de relevante voertuigen kunnen worden gemonteerd. 

Soms heeft een bandengamma meerdere versies van dezelfde band, maar met verschillende technische specificaties, zoals:

●    Snelheidssymbolen (bijv.: S, T, H, V, W, Y, enz.), 
●    Belastingsindex (bijv.: 91, 94, XL, enz.), 
●    OE-markeringen (Eerste Montage).

ckh3kw1ft0hms01ijt52wniim tip4 version 680

Deze technische specificaties zijn belangrijke gegevens die kunnen bepalen of deze versie geschikt is voor uw voertuig en uw rijgedrag.

Als er meerdere versies geschikt zijn voor uw voertuig, bevelen we aan dat u de versie kiest met dezelfde specificaties als uw eerste montagebanden, met inbegrip van de juiste OE-markering. De OE-markering wil zeggen dat deze banden zijn ontwikkeld in samenwerking met autofabrikanten en dat ze voldoen aan meer specifieke vereisten die uniek zijn voor elk automerk. De MO-markering wil bijvoorbeeld zeggen dat de band is goedgekeurd door Mercedes voor hun voertuigen. De OE-markering is echter niet een wettelijk vereiste, zolang u maar rekening houdt met de maat, belastingsindex en het snelheidssymbool. U kunt ook gerust een versie kiezen met een hoger snelheidssymbool of hogere belastingsindex, hoewel dit er wel voor kan zorgen dat de levensduur van het loopvlak en het rijcomfort worden beperkt.

Onafhankelijke tests om het vergelijken van banden makkelijker te maken

Onafhankelijke bandentesters, zoals gespecialiseerde tijdschriften of professionele organisaties, kunnen u helpen bij uw bandenvergelijking.

Elke jaar gebruiken deze onafhankelijke testers zeer strenge prestatiegebieden om de prestaties van banden te testen, waarbij er verschillende ondergronden worden gebruikt. Ze toetsen verschillen aspecten zoals remmen, wegligging, rolweerstand, geluid, enz.

Onafhankelijke testers helpen u bij het vergelijken van banden

Banden vergelijken met het Europese label

Het Europese label is ontworpen om u te helpen bij het vergelijken van verschillende bandmodellen (van verschillende merken of binnen hetzelfde merk) aan de hand van objectieve criteria. 

Als u bijvoorbeeld een zomerband van Michelin wilt, kan het zijn dat u twijfelt tussen de Primacy 4 en de E-Primacy. Het label geeft aan dat de E-Primacy een lagere rolweerstand heeft, wat helpt bij het verlagen van uw brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Als u deze aspecten belangrijk vindt, zal het label u de E-Primacy aanbevelen.
Zo kan het label u helpen bij het nemen van uw besluit. Denk er echter aan dat het label informatie verstrekt voor slechts een paar prestatiegebieden en dat het enkel banden in nieuwstaat meet. Het zegt dus niet alles over de bandenprestaties.

labelling

Banden vergelijken op websites met bandenvergelijkingen

Websites met bandenvergelijkingen kunnen handig zijn, maar het is belangrijk te onthouden dat hun vergelijkingen meestal op nieuwe banden zijn gebaseerd. Ze leveren dus geen informatie over de prestaties van banden als ze voor een bepaalde tijd zijn gebruikt (na een paar duizend kilometer bijvoorbeeld). 

Sommige bandenprestaties nemen echter af naarmate de banden slijten, met name op nat wegdek en vooral bij het remmen. Daarom is het ook belangrijk wanneer u banden vergelijkt om de prestaties te bekijken van banden als ze beginnen te slijten.

Banden kiezen met langdurige prestaties

Het behouden van de prestaties van een band tot de allerlaatste kilometer is precies wat Michelin van haar bandengamma’s verlangt.
Bij de ontwikkeling en productie van onze banden streven we naar de beste prestaties, zonder compromissen wanneer ze nieuw zijn, maar we willen ook dat deze prestaties op een uitstekend niveau blijven tot de allerlaatste kilometer (wanneer de slijtage-indicatoren zijn bereikt). 

115454201 m
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website