Choose a language
microsoftteams image 4

Hoe en wanneer moet u de bandenspanning controleren?

Tips en adviezen auto

Omdat banden van nature steeds wat lucht verliezen, is het belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren. Doet u dit niet, dan loopt u het risico grip te verliezen en uw remafstand te verlengen. Ook kunt u uw banden beschadigen, de levensduur ervan verkorten en het brandstofverbruik verhogen.

Laten we eens kijken hoe we deze risico's kunnen vermijden.

Hoe controleert u de bandenspanning van uw auto?

Bij een benzinestation

De gemakkelijkste manier om dit te doen, is naar een benzinestation te gaan waar u zelf de bandenspanning kunt controleren.

microsoftteams image 7

Kijk eerst wat de door de autofabrikant aanbevolen bandenspanning  is en plaats vervolgens het mondstuk van de compressor op het ventiel van de band.

Controleer of de ingestelde bandenspanning overeenkomt met de aanbevolen spanning.
Is dat niet het geval, druk dan op de knop om de band verder op te pompen tot de juiste spanning is bereikt.

Met een draagbare compressor

U kunt de bandenspanning ook thuis controleren. Alles wat u nodig hebt is een draagbare compressor, die u in de winkel kunt kopen. 

picture1

Autoaccessoires zoals de MICHELIN draagbare compressor zijn beschikbaar bij Michelin Lifestyle Ltd, samen met een breed scala aan merkproducten.

Het is het beste om bij elke controle dezelfde compressor te gebruiken, zodat een verschil in ijking tussen twee apparaten geen invloed heeft op metingen van de bandenspanning.

Wanneer controleer ik de bandenspanning?

Controleer altijd de bandenspanning als er niet of nauwelijks met de banden is gereden.

Waarom? Als u rijdt, worden de banden warm, waardoor de bandenspanning toeneemt. Als u de bandenspanning controleert nadat u lang hebt gereden, zult u merken dat uw banden een hogere spanning hebben en kunt u (ten onrechte) in de verleiding komen om lucht te laten ontsnappen om de spanning te corrigeren.

Het wordt aangeraden om de bandenspanning te controleren wanneer er minder dan 2 km met de auto is gereden. Zo krijgt u een goed beeld van uw bandenspanning. Indien nodig kunt u bij een te lage bandenspanning lucht bijpompen.

Hoe zit het met het reservewiel?

De reserveband wordt vaak over het hoofd gezien wanneer de bandenspanning wordt gecontroleerd. Als uw voertuig echter een reservewiel heeft, moet u daarop kunnen vertrouwen als een van de banden lek raakt. Ook het reservewiel moet regelmatig worden gecontroleerd, zelfs als het niet dagelijks wordt gebruikt. Dus vergeet niet om de bandenspanning ervan te controleren.

Hoe vaak moet ik de bandenspanning controleren?

Er is altijd een klein beetje luchtverlies ongeacht de leeftijd en de mate van slijtage van uw banden. Als de band afrolt, verliest die wat lucht. Om de hierboven vermelde risico's te vermijden, raden wij u dan ook aan de bandenspanning eens per maand te controleren.

Oorzaken van spanningsverlies

Waarom verliezen sommige banden sneller lucht dan andere banden?

Daar zijn verschillende redenen voor:

• Als het ventiel van de band enigszins poreus is, verliest de band sneller lucht dan normaal.
• Wanneer de velg oud en verroest is, kan dit ook schade toebrengen aan de band en leiden tot spanningsverlies.
• Als uw voertuig altijd op dezelfde plaats geparkeerd staat, verliezen banden die aan de zon zijn blootgesteld sneller lucht dan banden die daar niet aan worden blootgesteld.
• Een doorboring, bijvoorbeeld als gevolg van een spijker, kan leiden tot een langzaam en gestaag spanningsverlies.

Als u tijdens uw maandelijkse controle een aanzienlijk verschil in spanning tussen één band en de andere banden merkt, kan dat wijzen op een probleem. Laat de band in dit geval nakijken door een specialist.

Verder zijn kleine verschillen in bandenspanning tussen de ene en de andere band heel gebruikelijk. Maak er een gewoonte van om elke maand de bandenspanning te controleren om onderspanning en vroegtijdige slijtage van uw banden te voorkomen.

If your vehicle is always parked in the same place, tyres exposed to the sun lose air faster.
map search desktop

Vind binnen enkele seconden een bandenverkoper bij u in de buurt

Zoeken op
Adres, stadof postcode
Car
  • Car
  • Motorbike
Mijn locatie
Zoeken
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website