Choose a language
VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Kan ik mijn winterbanden ook in de zomer gebruiken?

Tips en adviezen auto

Het kan verleidelijk zijn om uw winterbanden het hele jaar door te gebruiken, maar is dit echt een goed idee? Lees dit artikel om meer te weten te komen over wet- en regelgeving inzake winterbanden, het comfort dat ze met zich meebrengen, hun veiligheidsfuncties en hoe ze u geld kunnen besparen. Hier vindt u alles wat u moet weten over het rijden met winterbanden in de zomer en het hele jaar door.

Waarom voor winterbanden kiezen?

Winterbanden (ook wel sneeuwbanden genoemd) zijn ontworpen voor het winterseizoen met hun wijde en diepe groeven. Dit unieke profiel en rubber past zich aan de lage temperaturen aan en biedt uitstekende wegligging in koud weer, waardoor u ongeacht het weer vol vertrouwen kunt rijden

Wanneer kan ik mijn winterbanden gebruiken

Wij raden aan om uw winterbanden (ook wel sneeuwbanden genoemd) te gebruiken wanneer het kouder dan 7 graden wordt.

Waarom?

Bij het rijden in winterse omstandigheden onder de 7 graden, is de remafstand van een winterband korter dan die van een zomerband op welke ondergrond dan ook (droog, nat, besneeuwd, zwart ijs), waarbij de winterband betere grip levert.

4w 323 tire michelin pilot alpin five en us features and benefits 2 signature 16 slash 9 1

Slijten winterbanden sneller dan zomerbanden?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, geldt voor de meeste merken dat winterbanden die in winterse weersomstandigheden worden gebruikt niet sneller slijten dan zomerbanden die in de zomer worden gebruikt.

Dankzij geavanceerde technologieën garandeert Michelin dat hun high performance winterbanden een minstens zo lange levensduur hebben als hun zomerbanden.

winter tyre

Is het verboden om met winterbanden in de zomer te rijden?

In Nederland is er geen wetgeving die aangeeft dat het verboden is om tijdens de zomer met winterbanden te rijden.
Tegelijkertijd is er ook geen regelgeving die winterbanden verplicht maakt als het seizoen in aantocht is.
Het is de keuze van de automobilist om geschikte banden voor het seizoen te gebruiken, waarbij veiligheid en comfort op de weg prioriteit is..

3 redenen om in de zomer niet door te rijden met winterbanden

1 - Voor meer veiligheid

Zomerbanden garanderen een maximale veiligheid op droge en natte wegen wanneer de temperaturen hoger zijn dan 7 graden.

Bij temperaturen onder de 7 graden presteren gecertificeerde winterbanden (gemarkeerd met M+S en/of 3PMSF*) echter beter dan zomerbanden in winterse omstandigheden.
Tests uitgevoerd door TÜV SÜD in 2013 met 205/55 16 H-banden.

braking on snow_ENG

2 - Om meer brandstof te besparen

De rolweerstand van een winterband is groter dan die van een zomerband met dezelfde maat.
Door met winterbanden in de zomer te rijden, zult u daarom meer brandstof verbruiken en meer CO2 uitstoten.

3 - Voor meer comfort

Het verwisselen van uw winterbanden met modellen die geschikt zijn voor zomerse weersomstandigheden en hogere temperaturen is een keuze die ook gunstig is voor het bestuurderscomfort. Zomerbanden garanderen een betere wegligging bij temperaturen die hoger zijn dan 30 graden, waardoor u comfortabel en veilig kunt rijden.

storing tyres

Hoe kan ik mijn winterbanden goed beschermen tijdens de zomer?

Bij temperaturen hoger dan 7 graden dient u uw winterbanden te verwisselen met zomerbanden. Controleer voordat u uw winterbanden opslaat voor de zomer hun conditie. Banden met scheurtjes leveren mindere prestaties, zelfs als ze hun slijtagelimiet nog niet hebben bereikt. U dient ook uw wieluitlijning regelmatig te controleren

Banden met droogtescheurtjes verliezen hun effectiviteit, zelfs als de wettelijke slijtagelimiet nog niet bereikt is.Het is ook belangrijk om regelmatig de uitlijning van uw banden te controleren.

Vind een specialist bij u in de buurt met onze Dealer Locator.

Voordelen van all-season banden?

De MICHELIN CrossClimate reeks is een 3PMSF gecertificeerde* all season band die een innovatieve oplossing biedt voor zomer- en winterbanden.

Met de MICHELIN CrossClimate reeks kunt u veilig rijden in zowel de zomer als de winter, zonder er aan te hoeven denken dat u uw banden moet vervangen wanneer het weer verandert. Daarom zijn deze banden de beste keuze voor automobilisten die in gematigde gebieden leven waar het weer gedurende de meeste tijd van het jaar mild blijft, met af en toe een koude periode.

car edito pneu voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website