Choose a language
4w 358 tire michelin pilot alpin five suv en us landscape

Lees onze 7 veiligheidstips voor het rijden in de winter

Ontdek hoe u de controle over uw voertuig kunt behouden bij het rijden in slecht weer met ons advies voor het rijden in de sneeuw en over ijs. Deze praktische gids vertelt u alles over aanbevolen voertuigaccessoires voor de winter en hoe u uw banden kunt voorbereiden voor het rijden in de sneeuw.

Tips en adviezen auto

Tip 1: Bereid altijd uw voertuig voor, voornamelijk uw banden

Verwijder altijd het ijs van uw ruiten voordat u weggaat, zodat u goed zicht op de weg heeft.

Wanneer de temperaturen onder de 7 graden komen, raden wij aan om banden te gebruiken die zijn gemarkeerd met het 3PMSF symbool. U kunt winterbanden (ook wel sneeuwbanden genoemd) van de MICHELIN Alpin reeks gebruiken, of all season banden van de MICHELIN CrossClimate reeks.

Indien u sneeuwkettingen moet gebruiken wanneer u aankomt in een bergachtig gebied, stop dan op een veilige plaats en breng ze aan op een van de aangegeven plaatsen voor het aanbrengen van kettingen aan de voet van het gebergte. 
 

marquages m s et 3pmsf fiche 06

Tip 2: Gebruik de juiste bandenspanning

tiretips inflation

 

Wanneer de temperatuur daalt, daalt uw bandenspanning ook. In de winter dient u dus uw bandenspanning aan te passen, omdat banden met de juiste bandenspanning veiliger zijn en brandstof besparen.

Tip 3: Hoe te rijden in de sneeuw

Rijden in de sneeuw kan stressvol zijn voor automobilisten die daar niet aan gewend zijn. U moet de controle over uw voertuig houden, altijd geconcentreerd op de weg blijven en het stuur met beide handen vasthouden.

Bryan Bouffier, een Franse coureur en winnaar van de honderdste editie van de Monte Carlo rally in 2011, zegt: “Op besneeuwde wegen is het belangrijkste om kalm te blijven, rustig te remmen en te versnellen, ver vooruit te kijken, je remafstand te vergroten, en hoewel dat misschien logisch klinkt, je snelheid te verminderen.”

Gebruik geen cruisecontrol omdat dit niet is ontworpen voor het rijden op gladde wegdekken en u zo de controle over uw voertuig kunt verliezen. 

Tip 4: Leer de juiste remtechnieken wanneer u in de sneeuw rijdt

Begin met het verminderen van uw snelheid en het vergroten van uw remafstand. Onthoud dat uw remafstand vier keer langer is in de sneeuw, dus houd afstand van de auto voor u, zowel de heuvel op als af.

Het is belangrijk om uw remvermogen te controleren zodra u ziet dat de wegomstandigheden veranderen (of dat nu over droge, natte, besneeuwde, of beijzelde wegen gaat). Doe dit wanneer er geen andere voertuigen in de buurt zijn en u langzaam rijdt. Rijd in een rechte lijn en begin geleidelijk te remmen. Als uw voertuig moeite heeft met afremmen, komt dit doordat de weg glad is. Rijd voorzichtiger door en rem af. 

Bryan Bouffier, een Franse coureur en winnaar van de honderdste editie van de Monte Carlo rally in 2011, zegt: “Bij het remmen geldt als gouden regel dat je niet plotselinge bewegingen moet maken.”

Michelin - Maîtriser le freinage

Tip 5: De controle behouden bij het rijden door bochten

Michelin - Garder le contrôle en courbe

Voorwielaandrijving

 • Laat het gaspedaal los en rem voorzichtig, waarbij u de bocht benadert alsof deze veel strakker is dan het lijkt, zodat de banden meer kans hebben om hun grip te behouden bij het draaien.
 • Bij het verlaten van de bocht zorgt een verlaagd toerental ervoor dat u meer grip krijgt.

 

Achterwielaandrijving

 • Wanneer de achterkant van het voertuig wegglijdt, moet u zowel het gaspedaal als de rem voorzichtig gebruiken, waarbij u voortdurend blijft kijken en sturen in de richting waar u naartoe wilt. 

Tip 6: Hoe om te gaan met het optrekken op heuvels bij het rijden in de sneeuw

Op besneeuwde wegen is het belangrijk om voorzichtig te versnellen, waarbij u geleidelijk de koppeling loslaat om te voorkomen dat de voorwielen gaan slippen.

4x4-voertuigen

Voertuigen met vierwielaandrijving hebben meer effectieve tractie. In 90% van de gevallen kunnen deze voertuigen zelfs heuvels aan met zomerbanden. U kunt echter in de problemen komen wanneer u omlaag rijdt, omdat het gewicht van het voertuig zich aan de voorzijde bevindt. Daarom is het beter om met winterbanden in de sneeuw te rijden, zelfs met een 4x4. 

MICHELIN - Réussir son démarrage en côte

Tip 7: Het rijden in de sneeuw - De verschillen tussen automaten en schakelauto's

Het rijden in de sneeuw dient anders aangepakt te worden afhankelijk van of u een automaat of schakelauto rijdt. Met een schakelauto kunt u een hogere versnelling gebruiken om te voorkomen dat u grip verliest. Sommige automaten beschikken over een sneeuwmodus, een zeer nuttige functie. Het is beter om uw ESP uit te schakelen, evenals uw cruisecontrol.

Bibendum - Reflexion

Wat moet ik onthouden bij het rijden in de winter?

Hieronder staat een samenvatting van onze top tips voor het veilig rijden in de winter:

 • Bereid uw voertuig voor door sneeuw en ijs van de ruiten te verwijderen;
   
 • Breng sneeuwbanden aan op uw voertuig;
   
 • Verminder uw snelheid;
   
 • Rem voorzichtig en soepel;
   
 • Houd u aan veilige remafstanden;
   
 • Behoud de controle bij het rijden door bochten;
   
 • Leer hoe u om moet gaan met optrekken op heuvels.
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website