Choose a language
4w 358 tire michelin pilot alpin five suv en us landscape

Rijden in de winter: veelgestelde vragen

Tips en adviezen auto

Wanneer controleer ik mijn bandenspanning?

De bandenspanning van winterbanden dient minstens één keer per maand gecontroleerd te worden. Het is ook nuttig om ze te controleren voordat u een lange rit maakt of wanneer uw voertuig zwaar is beladen. Om te verzekeren dat de meting zowel accuraat als betrouwbaar is, dient u minder dan 3 km op uw sneeuwbanden te rijden voordat u ze controleert. 

Hoe kan ik mijn winterbanden goed beschermen tijdens de zomer?

Bij temperaturen hoger dan 7 graden dient u uw winterbanden te verwisselen met zomerbanden. Controleer voordat u uw winterbanden opslaat voor de zomer hun conditie. Banden met scheurtjes leveren mindere prestaties, zelfs als ze hun slijtagelimiet nog niet hebben bereikt. U dient ook uw wieluitlijning regelmatig te controleren.

Waar moet ik mijn winterbanden opslaan?

Uw winterbanden dienen passend te worden opgeslagen om ze zo te beschermen voor de volgende keer dat u ze gebruikt. 

 

Idealiter zouden ze moeten worden opgeslagen in:

 

  • Een schone, droge, milde en geventileerde ruimte, vrij van direct zonlicht en beschermd tegen de elementen.
  • Weg van chemische stoffen, oplosmiddelen of oliën die het rubber kunnen beschadigen.
  • Weg van alles dat het rubber kan doorboren (spijkers, splinters, enz.).
  • Weg van warmtebronnen, vlammen, brandende objecten of uitrusting die vonken of piekspanningen kunnen produceren. 
  • Weg van ozonbronnen (transformators, elektrische motoren, lasinstallaties, enz.). 
  • Weg van alles dat de banden zou kunnen pletten.

Hoe moet ik mijn winterbanden opslaan?

Als u genoeg ruimte heeft in uw garage kunt u uw winterbanden opslaan op stapels, bij voorkeur op pallets, op een plaats waar ze niet worden geplet. De stapel mag niet hoger zijn dan 1,20 meter.

Als u thuis niet genoeg ruimte heeft om uw banden handig op te slaan, onthoud dan dat de meeste bandendealers een bandenopslagdienst aanbieden. Vraag na bij uw lokale bandendealer.

 

Als uw winterbanden al op velgen zijn aangebracht en u de ruimte heeft om ze op te slaan, dan zou u uw opgepompte banden rechtop moeten neerzetten of ze naast elkaar neer moeten leggen op schappen, in een enkele laag.

Een andere oplossing is om de opslag en de zorg van uw winterbanden over te laten aan een professional, zoals uw bandendealer.

 

Hoe sla ik mijn op velg gemonteerde winterbanden op?

Als uw winterbanden al op velgen zijn aangebracht en u de ruimte heeft om ze op te slaan, dan is het het beste om uw opgepompte banden rechtop neer te zetten of ze naast elkaar neer te leggen op schappen, in een enkele laag.

Een andere oplossing is om de opslag en de zorg van uw winterbanden over te laten aan een professional, zoals uw bandendealer.

 

Slijten winterbanden sneller dan zomerbanden?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, geldt voor de meeste merken dat winterbanden die in winterse weersomstandigheden worden gebruikt niet sneller slijten dan zomerbanden die in de zomer worden gebruikt.

Dankzij geavanceerde technologieën garandeert Michelin dat hun high performance winterbanden een minstens zo lange levensduur hebben als hun zomerbanden.

Hoe vaak moet ik mijn winterbanden op slijtage controleren?

Ongeacht het bandentype wordt het aanbevolen om regelmatig de conditie van uw banden te controleren, als onderdeel van routinematig onderhoud van uw voertuig.

Hoe vaak moet ik mijn winterbanden vervangen?

Net zoals zomer- en all season banden kunnen winterbanden gebruikt worden totdat de wettelijk geldende slijtageindicatoren op het loopvlak worden bereikt. In Nederland is dat een loopvlakdiepte van 1,6 mm.

Banden vroeg vervangen heeft een significante ecologische impact.

U kunt ervan verzekerd zijn dat Michelin zich inspant om banden te ontwerpen met een aanzienlijke levensduur die gedurende deze levensduur hoge prestaties blijven leveren. Zodra de wettelijk geldende slijtageindicatoren worden bereikt, is het tijd om uw banden te vervangen.

Als voorzorg, zelfs als hun algemene conditie er op het eerste gezicht goed uitziet en ze hun wettelijk geldende slijtageindicatoren nog niet hebben bereikt, raadt Michelin aan om uw banden elke tien jaar te vervangen.

Kan ik een winterband met een snelheidsindex kiezen die lager is dan degene die door de fabrikant wordt aangeraden?

Ja. Als het voertuig is uitgerust met winterbanden die zijn gemarkeerd met M+S en/of 3PMSF, en de snelheidsindex van de banden lager is dan de maximale snelheid van de auto, dan kunnen ze nog steeds worden aangebracht, op voorwaarde dat er een sticker met de nieuwe maximale snelheid wordt geplakt op een voor de chauffeur zichtbare plaats.

Voorbeeld: een auto met een maximumsnelheid van 205 km/u zou normaal gesproken worden uitgerust met banden die een snelheidsindex van H hebben. Als u in plaats daarvan de auto uitrust met winterbanden die een M+S en/of 3PMSF markering hebben met een snelheidsindex van T, dan dient u een sticker te plaatsen die aangeeft dat de maximumsnelheid voor deze auto 190 km/u is.

Hoe vaak moet ik mijn bandenspanning controleren?
De bandenspanning van winterbanden dient minstens één keer per maand gecontroleerd te worden. Het is ook nuttig om ze te controleren voordat u een lange rit maakt of wanneer uw voertuig zwaar is beladen. Voor een meting die zowel accuraat als betrouwbaar is, dient u minder dan 3 km op uw sneeuwbanden te rijden voordat u ze controleert.

Wat is de beste manier om mijn winterbanden te beschermen tijdens de zomer?
Bij temperaturen hoger dan 7 graden dient u uw winterbanden te verwisselen met zomerbanden. Controleer voordat u uw winterbanden opslaat voor de zomer hun conditie. Banden met scheurtjes leveren mindere prestaties, zelfs als ze hun slijtagelimiet nog niet hebben bereikt. U dient ook uw wieluitlijning regelmatig te controleren.

Bandenspanning controleren - www.michelin.be/nl/winterbanden/welke-bandenspanning-winterbanden

Zijn spijkerbanden toegestaan?

In België het is toegestaan om op de weg te rijden met spijkerbanden zolang u zich aan bepaalde regels houdt:

  • Spijkerbanden zijn toegestaan van 1 november tot 31 maart voor voertuigen met een maximale PTS van 3500 kg. Deze limiet is niet van toepassing op bussen en minibussen.
  • Indien spijkerbanden worden gebruikt, moeten deze op alle assen en op elke aanhangwagen worden gemonteerd, tenzij de aanhangwagen minder dan 500 kg weegt.
  • Op de rijkswegen en autosnelwegen is de maximumsnelheid met spijkerbanden 90 km/u en op de overige wegen 60 km/u.
  • Voor Belgische auto's is het verplicht om op de achterkant van het voertuig een bordje aan te brengen waarop deze limiet van 60 km/u vermeld staat. Voor Nederlandse auto's is dit niet verplicht.
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website