BANDENBANDEN BEKIJK ALLE BANDENBEKIJK ALLE BANDEN DEALERSDEALERS

Rijtips

Brandstofverbruik met de wagen: alle feiten en ficties.

Michelin 19 sep 2014

Brandstof besparing

De voorliefde voor pk’s en banden drijft ons tot de volgende vraag: hoe verbruik ik minder brandstof? Op het web vinden we alvast heel wat tips. Maar kloppen die wel allemaal? We zetten het graag voor je op een rijtje.

“Kleine auto’s verbruiken minder dan grote” – FOUT!

We weten allemaal dat 4 x 4’s en grote volumewagens meer verbruiken maar… Onderschat de technologie niet! Want door technologische ontwikkelingen verbruikt zo’n monster op de baan al héél wat minder dan vroeger . En een hybride voertuig slorpt zelf minder brandstof dan een Smart! (1)

“Automatische versnellingsbakken verbruiken veel méér” – FOUT!

De automatische wagen werd 60 jaar geleden al geboren aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, toen één liter benzine slechts enkele centen kostte. Toen keek men niet op een litertje meer of minder. Maar ook hier bracht de technologie vooruitgang met zich mee. De oude hydraulische converter werd vervangen, sterk in het voordeel van de motor dus. Resultaat: de huidige automatische versnellingsbakken verbruiken veel minder brandstof dan hun manuele tegenhangers!  (2)

“Een hoog octaangetal is goed voor mijn motor” – FOUT!

Alweer een mythe die doorprikt wordt. Inderdaad, elke benzinemotor is zo ontworpen dat ze een specifiek octaangetal moet hebben. Dit vind je terug in de gebruikshandleiding van je voertuig of aan de binnenkant van de tankklep. Kiezen voor 98, terwijl je auto slechts 95 nodig heeft, is dus helemaal niet nodig. Erger zelfs: door deze keuze kan je motor zelf beschadigen. Dit ten koste van prestatie en efficiëntie. En dat wil je al helemaal niet, toch?

“Je tank vullen tot de rand is beter” – FOUT!

Je hebt het vast en zeker ook al eens gedaan: je auto meldt dat de tank vol zit maar toch.. wil je er nog wat bij doen. Herkenbaar? Op zich kan het geen kwaad, maar toch spelen er andere zaken een rol: zo maakt het lelijke vlekken op je wagen én op de grond. Vuil én bovendien slecht voor het milieu dus.  (3)

“Rijden op reserve veroorzaakt verdamping van de brandstof” – FOUT!

De legende luidt dat wanneer het brandstofpeil laag is, de resterende brandstof sneller gaat verdampen. Fout, want de weinige verdamping die er al is, kan toch niet ontsnappen uit de waterdichte tank . Geen paniek dus. (4)

“Je verbruikt minder met cruise control” – JUIST

Met cruise control kun je de snelheid van je wagen stabiliseren. Handig toch? En bovendien verbruik je door deze constante snelheid minder brandstof. Vooral op (niet te drukke) snelwegen is cruise control jouw ideale maatje.

“Je brandstofverbruik en bandenspanning hebben niks met elkaar te maken” – FOUT!

We vergeten te vaak hoe belangrijk het is om met goede banden te rijden. Het is van vitaal belang voor de remweg, tractie op gladde ondergrond maar ook het brandstofverbruik. Een te lage bandenspanning verhoogt de rolweerstand, waardoor je meer gaat verbruiken. Maar let op: pomp ze ook niet té hard ook. Wanneer de bandenspanning te hoog is, wordt het risico op bandenslijtage groter. Volg dus vooral de instructies van de fabrikant. Goed voor je veiligheid én je portefeuille.

“Met een bagagedrager op de wagen verbruik je meer” – JUIST!

Dit is zowel een aerodynamisch als gewichtsprobleem. Hoe zwaarder de auto, hoe meer brandstof je gaat verbruiken. Plaats je zware spullen liever in de wagen in plaats van erop.

Tips van de fans van de Michelin Benelux Facebookpagina

www.facebook.com/Michelin.Benelux

1 Voorbeelden : Peugeot 206 1,4 l van 2004 = 6,9 l/100 km vs Kia Sportage 2 l van 2014 = 6,4 l/100 km
2 Voorbeelden : Volkswagen Golf 1,2 TSI manueel = 4,9 l/100 km vs Volkswagen Golf 1,2 TSI DSG = 4,8 l/100 km
3 Veel nieuwe wagens zijn de dag van vandaag uitgerust met een uitlaat systeem handig wanneer je teveel getankt hebt.
4 Het brandstofsysteem van de wagen, inclusief reservoir, is sterk gereglementeerd. Dit resulteert op het niveau van verdampingsemissies, elektrostatische ontlading, en brandwerendheid.

Vind de juiste MICHELIN personenwagenband

Voor het juiste advies hoeft u alleen informatie over uw voertuig of uw bandenmaat in te voeren en uw behoeften aan te geven.

Recent door u bekeken artikelen

Er zijn nog geen recent door u bekeken artikelen

  • Autobanden
  • 4x4/SUV
  • BESTELWAGEN - CAMPER
Loader