BANDENBANDEN BEKIJK ALLE BANDENBEKIJK ALLE BANDEN DEALERSDEALERS

Wat is de wetgeving voor winterbanden in België?

In Europa heeft elk land wettelijke regels over het gebruik van winterbanden. Zo zijn winterbanden niet wettelijk verplicht in België.

Waarom is het niet verplicht om winterbanden te hebben?

Er zijn verschillende redenen die verklaren waarom winterbanden niet verplicht zijn in België. De meest voor de hand liggende reden is dat in veel delen van het land de koude weersomstandigheden zelden zo streng zijn. In sommige delen van het land zijn de omstandigheden echter erger waardoor u sneller naar winterbanden zal moeten grijpen. De tweede reden is te wijten aan de onregelmatige sneeuwval en ijs op de wegen. De meerderheid van de bestuurders zal het risico niet nemen om de wagen te nemen bij slechte weersverwachtingen. Houd er rekening mee dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn, maar het is wel toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken op voorwaarde dat de weg niet beschadigd wordt. De weg moet dus bedekt zijn met sneeuw of ijs.

Een laatste reistip

Wilt u problemen met uw verzekeraar vermijden? Zorg er dan voor dat uw winterbanden correct gemonteerd zijn volgens de specificaties van de wagen.

Lees meer advies

Wat is de wetgeving voor winterbanden in het buitenland?
Wat is de wetgeving voor winterbanden in het buitenland?

In België zijn winterbanden niet wettelijk verplicht. Maar bent u er zeker van dat u de wetgeving van Europa kent voor uw volgende skireis?

Lees meer
Wanneer wisselen naar winterbanden?
Wanneer wisselen naar winterbanden?

Waarom wachten met winterbanden totdat u vastzit in een sneeuwstorm? Volg de gouden regel van winterbanden: als de temperatuur onder + 7°C daalt, is het tijd om te veranderen naar winterbanden.

Lees meer

Meer advies en video's

TIPS om uw voertuig uit te rusten en te rijden in de winter
Al ons winteradvies
TIPS om uw winterbanden beter te gebruiken
Alles over winterbanden
Mijn Winter met Michelin Breng de winter in alle veiligheid door

VIND DE JUISTE MICHELIN BAND VOOR MIJN AUTO

  • Autobanden
  • 4x4/SUV
  • BESTELWAGEN - CAMPER
Loader