BANDENBANDEN BEKIJK ALLE BANDENBEKIJK ALLE BANDEN DEALERSDEALERS

Onderhoudstips MICHELIN Banden

Tips voor koud weer

Michelin 18 mei 2010

Tips voor koud weer

1. Breng op de vier wielen winterbanden aan

Voor een maximale veiligheid en controle over uw voertuig in koud weer, brengt u winterbanden aan op de vier wielen. Om de prestaties te verbeteren bij het optrekken, plaatsen veel mensen alleen winterbanden op de aandrijfas. Dit lijkt verleidelijk, maar zal geen optimale grip, prestaties of veiligheid bieden.
 • Winterbanden aanbrengen op de vooras kan de grip achteraan verminderen. U loopt ook het risico dat het voertuig gaat draaien (bij achterwielaandrijving) of bij het nemen van bochten (voor- of achterwielaandrijving).
 • Slechts twee winterbanden aanbrengen op de achteras verhoogt het risico dat u rechtdoor rijdt wanneer u een bocht wil nemen.

Lees meer over MICHELIN winterbanden.

2. Banden oppompen in de winter

Als het kouder wordt, zakt uw bandenspanning. Als een band bijvoorbeeld tot 2 bar is opgepompt (29psi) bij 20°C leest u misschien maar een spanning af van 1,8 bar (26psi) bij 0°C. Als uw bandenspanning laag is wanneer u controleert bij koud weer, pomp ze dan opnieuw op volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Ons advies:

Banden oppompen in de winter

 • Bij het aanbrengen van uw bandenspanning met koude banden (bandtemperatuur zoals de buitenomgevingstemperatuur), zet ze dan volgens de aanbevelingen van de autofabrikant.
 • Brengt u uw bandenspanning aan in een warme garage of werkplaats, voeg dan 0,2 bar (3psi) toe aan de spanning die door de autofabrikant is aanbevolen. Zo zorgt u ervoor dat u de koude temperatuur compenseert en met de juiste bandenspanning rijdt.

Lees hier meer adviezen over bandenspanning.

3. Onderhoud van de wagen in de winter

Het beste moment om uw voertuig op de koude maanden voor te bereiden, is wanneer de winter voor de deur staat. Als u ooit heeft gereden bij sneeuw, ijs, los grind en zout op de weg, dan weet u wat die voor uw auto kunnen betekenen. Kleine krassen gaan roesten, uw verwarming moet harder werken dan waarvoor ze bedoeld is, en uw voorruit krijgt te maken met de warmteschok van een bevroren buitenkant en een zeer warm interieur. Bedek indien mogelijk uw voorruit tijdens de wintermaanden aan de binnen- en de buitenkant (een goede tip is om krantenpapier te gebruiken).

Veiligheid van de voorruit

Een klein 'barstje' in uw voorruit kan bij extreem weer in een grote barst veranderen. Herstel dus uw voorruit indien mogelijk vóór de winter begint. Anders moet u misschien opdraaien voor de kosten van vervanging van de voorruit. De rijcondities zijn al slecht in de winter, vermijd dus een slechte zichtbaarheid en controleer de ruitenwissers.

Veiligheid van de voorruit

Wassen van de voorruit in de winter

Als u ooit al heeft gereden net nadat een zoutstrooiwagen het ijs en de sneeuw liet smelten, dan weet u hoe belangrijk het is om uw ruiten 's winters te wassen. Zorg ervoor dat uw fles met ruitenproduct vol is en goed werkt. Voorruiten kunnen zeer snel wit worden door opspattend zout. Een goede tip is hier om het ruitensproeiproduct niet met water te verdunnen: het kan bevriezen in strenge winters.

 • Controleer de staat van uw batterij veelvuldig; lage temperaturen kunnen ze doen ontladen.
 • Controleer of de olie in uw motor geschikt is voor uw wagen en de omstandigheden, want koude kan de olie dikker maken.
 • Was uw auto regelmatig om het chassis, de carrosserie en de banden tegen corrosie door wegenzout te beschermen.
 • Controleer uw remmen. Het is gevaarlijk om in de winter met slecht onderhouden remmen te rijden.
 • Controleer uw lichten. Er staan vele lange avonden voor de deur.

4. Wannneer moet u sneeuwkettingen gebruiken?

Sneeuwkettingen moeten worden gebruikt op paksneeuw. Reist u bijvoorbeeld naar bepaalde skioorden, dan bent u verplicht om sneeuwkettingen te monteren (controleer vóór elke reis).

Heeft u geen set, dan zullen kwaliteitshandelaars u graag advies geven over de meest geschikte sneeuwkettingen voor uw voertuig en bandenmaat. Na het aanbrengen zouden er idealiter zoveel mogelijk kettingen over de contactstrook van uw band moeten zitten. Gemiddeld zouden er minstens 12 kettingen over de band moeten lopen. Voordat u de reis aanvat, kunt u het beste even de tijd nemen om te leren hoe u de kettingen moet aanbrengen en verwijderen. Het is geen pretje om ze aan te brengen in een ijzige sneeuwstorm, met bevroren vingers, halverwege een steile bergweg. Enkele uren voorbereiding zullen deze klus aanzienlijk versnellen.

Zorg ervoor dat uw sneeuwkettingen gemakkelijk te bereiken zijn. Een goede tip is om ze het laatst in uw koffer te leggen, samen met andere zaken die u onderweg nodig heeft. Neem handschoenen mee en een lamp (misschien een lamp voor op uw hoofd want u
heeft maar twee handen).

Recent door u bekeken artikelen

Er zijn nog geen recent door u bekeken artikelen

 • Autobanden
 • 4x4/SUV
 • BESTELWAGEN - CAMPER
Loader