BANDENBANDEN BEKIJK ALLE BANDENBEKIJK ALLE BANDEN DEALERSDEALERS

Onderhoudstips MICHELIN Banden

Tijdslijn voor bandencontrole

Michelin 18 mei 2010

Tijdslijn voor bandencontrole

Het duurt maar enkele minuten maar het kan u meer dan tijd en geld besparen

Aangezien uw banden uw enige contactpunt met de weg zijn, moet u proberen om regelmatig wat tijd te nemen om ze te controleren. Een versleten band vermindert de veiligheid en de prestaties van uw auto aanzienlijk. Wat betekenen enkele minuten vergeleken met de veiligheid van uw gezin? Als u er goed zorg voor draagt, kunnen banden 65.000 tot 130.000 km meegaan, afhankelijk van hoe u rijdt en van de omstandigheden op de weg.

1. Bandenspanning

Probeer uw bandenspanning minstens een keer per maand of vóór snelle reizen te controleren

Een band kan immers vrij plat zijn zonder dat hij er te weinig opgepompt uitziet. Om op veilig te spelen, moet u de spanning regelmatig en vooral vóór elke lange reis controleren. De juiste spanning is een factor die een rol speelt in de veiligheid en levensduur van uw banden.

BandenspanningControleer uw bandenspaning alleen wanneer de banden koud zijn (wanneer u minder dan 3 km heeft gereden). Bent u niet zeker van de juiste bandenspanning voor uw type gebruik, raadpleeg dan het handboek van uw voertuig.

2. Profieldiepte

U doet er goed aan om de diepte van uw banden en de slijtage ervan minstens een keer per maand te controleren 

Banden moeten worden vervangen wanneer het loopvlak tot 1,6 mm is versleten. Of daaronder. De band moet worden gecontroleerd en indien nodig vervangen. U zou wel eens niet meer veilig kunnen rijden en zelfs in overtreding zijn met de wet. Uw bandenverkoper kan u een bandspanningsmeter bezorgen.

Profieldiepte

3. Spoorvorming

Een goed moment om uw spoorvorming te laten controleren is bij elke onderhoudsbeurt of vóór een autokeuring.

Als de ophangingsgeometrie van uw voertuig niet goed is (spoorvorming) kan de wegligging nadelig beïnvloed worden en kan uw veiligheid in het gedrang komen. Het is niet altijd mogelijk om te voelen of uw spoorvorming 'out is'. U heeft misschien een stoeprand of een kuil geraakt, waardoor uw wielen niet langer meer uitgelijnd zijn, zonder dat u er iets van merkt. U doet er goed aan om een bandenverkoper periodiek te laten controleren of er spoorvormingsaanpassingen nodig zijn, bij uitstek bij elke onderhoudsbeurt of vóór een keuring.

4. Balancering

U doet er goed aan om de balans op de banden te controleren telkens als ze geroteerd zijn, wat meestal wordt gedaan tussen 10.000 en 13.000 kilometer. 

Er bestaat heel wat verwarring over spoorvorming en balancering. Spoorvorming gaat over het aanpassing van de hoeken van de wielen, terwijl balancering de banden in staat stelt om te roteren zonder te trillen.  Balancering voorkomt vroegtijdige slijtage van de band en beschermt ook de ophanging, de stuursystemen en de lagers van het voertuig. Dit draagt aanzienlijk bij tot het passagierscomfort.

5. Rotatie

Verleng de levensduur van uw banden door ze om de 10.000 tot 13.000 km te roteren. 

Om de levensduur van uw banden te verlengen, bevelen wij aan om uw banden te roteren, inclusief uw reserveband, om de 10.000 tot 13.000 km. Dit betekent dat u uw banden in een andere positie zet, wat resulteert in gelijkmatige bandenslijtage. Dit zal u geld besparen en de levensduur van elke band verlengen.

6. Ventielen

Om veiligheidsredenen is het essentieel dat de bandventielen worden vervangen telkens wanneer de banden worden verwisseld.

Het ventiel speelt een zeer belangrijke rol in het luchtdicht houden van uw band. Er staat een hoge spanning op en het zal geleidelijk verslijten door de krachten die erop komen te staan door de rotatie van het wiel. Deze krachten zijn vrij sterk. Bij 100 km/uur trekt er een kracht van 1,7 kg op het ventiel. Het is essentieel om de ventielen te laten vervangen telkens als de banden worden veranderd. Dit zal bijdragen tot de levensverwachting en de veiligheid van uw banden.

Ventielen

Het zou een slechte besparing zijn door compromissen te sluiten naar de levensduur van uw banden of zelfs uw eigen veiligheid omwille van de prijs van een nieuw ventiel. Zorg ervoor dat uw bandenspecialist de ventielen heeft vervangen bij het plaatsen van nieuwe banden.

Vind de juiste MICHELIN personenwagenband

Voor het juiste advies hoeft u alleen informatie over uw voertuig of uw bandenmaat in te voeren en uw behoeften aan te geven.

Recent door u bekeken artikelen

Er zijn nog geen recent door u bekeken artikelen

  • Autobanden
  • 4x4/SUV
  • BESTELWAGEN - CAMPER
Loader