BANDENBANDEN BEKIJK ALLE BANDENBEKIJK ALLE BANDEN DEALERSDEALERS

Onderhoudstips MICHELIN Banden

Tips om u te helpen om uw veiligheid en uw mobiliteit te bewaren

Michelin 18 mei 2010

Tips om u te helpen om uw veiligheid en uw mobiliteit te bewaren

Je zou al snel vergeten dat banden het enige contactpunt tussen het voertuig en de weg vormt. Daarom is het uiterst belangrijk om de kwaliteit en prestaties van uw banden te beschermen, om zowel uw veiligheid als uw mobiliteit te verzekeren. Daarom raden wij u aan om de volgende veiligheidsaanbevelingen na te leven.

1. Loopvlak

VEEL WERK VOOR EEN KLEIN OPPERVLAK

Het deel van uw band dat echt in contact komt met de weg is maar even groot als uw hand. Uw veiligheid, comfort en brandstofbesparing hangen af van dat kleine oppervlakje. Zorg ervoor dat u de juiste banden kiest, maar ook dat u ze regelmatig onderhoudt om ze op hun best te laten presteren. Dat is belangrijk omdat uw banden:

 • de enige verbinding vormen tussen uw voertuig en de weg
 • het hele gewicht van uw auto dragen, een last van wel 50 keer hun eigen gewicht
 • reageren op rij-inputs zoals sturen, versnellen en afremmen van de auto naar het wegoppervlak
 • elk obstakel op de weg absorberen

2. Bandslijtage en -diepte

EEN SNELLE EN GEMAKKELIJKE VEILIGHEIDSMAATREGEL

Zorg dat u de profieldiepte van uw banden regelmatig controleert en ze vervangt wanneer ze versleten zijn. Dit zal een maximale tractie en grip waarborgen en u voor onprettige verrassingen behoeden. Vervang uw banden als deze de wettelijk minimale profieldiepte heeft bereikt van 1,6 mm. Om het u gemakkelijk te maken, zijn Michelin-banden uitgerust met slijtage-indicatoren in de basis van de belangrijkste profielgroeven op een hoogte van ongeveer 1,6 mm. Uw veiligheid en mobiliteit hangen af van een goed niveau van profieldiepte, omdat:
 • De profielgroeven water verspreiden van onder uw band en zo de controle helpen behouden.
 • Hoe meer profieldiepte er op uw banden overblijft, hoe meer water er kan worden verspreid, waardoor het risico op aquaplaning wordt beperkt
 • Een juiste bandenspanning alsook een regelmatig onderhoud van uw voertuig zullen ervoor zorgen dat uw banden op hun best presteren gedurende een zo lang mogelijke tijd
 • Het loopvlak kleeft aan de weg, waardoor de afstand wordt beïnvloed die u nodig heeft om te remmen

 

3. Bandenspanning

CONTROLEER UW BANDENSPANNING ELKE MAAND

Een correcte bandenspanning vermindert Bandenspanninghet risico dat u de controle over uw voertuig verliest. Ze beschermt ook uw banden tegen voortijdige slijtage en onherroepelijke schade aan de interne constructie. De bandenspanning kan plots zakken door kleine perforaties, de natuurlijke ontsnapping van lucht door de componenten van de band, of zelfs door een daling van de omgevingstemperatuur. Controleer de spanning van uw banden maandelijks en vóór elke lange reis, ook die van uw reserveband, bij voorkeur wanneer uw banden koud zijn (d.w.z. wanneer ze niet gebruikt zijn gedurende minstens 2 uur of minder dan 5 kilometer tegen lage snelheid). Als ze warm worden getest, voeg dan 4,35 PSI bij aan de gemeten spanning. Het is belangrijk om de spanning een keer per maand te meten, omdat:

 • Lage bandenspanning verhoogt het risico op schade aan uw banden
 • 20% te hoge spanning kan de levensduur van uw band met ongeveer 10.000 kilometer verminderen.
 • Een correcte bandenspanning zal zelfs brandstof besparen


De aanbevolen bandenspanning staat NIET op de band. De bandenspanning die op de zijwand van de band staat, is enkel de maximale bandenspanning. De aanbevolen bandenspanning is terug te vinden:

 • In de gebruikershandleiding van uw wagen
 • Op de labels op de zijdeur naast de chauffeursstoel
 • In het bergvakje naast de chauffeursstoel
 • Aan de binnenkant van de brandstofklep

4. Balanceren

BLIJF IN BALANS VOOR EEN LANGERE LEVENSDUUR VAN DE BANDEN

BalancerenBalanceren helpt voortijdige slijtage van uw banden te voorkomen en elimineert trillingen. Het beschermt ook de ophanging, het stuursysteem en de lagers van uw voertuig. Laat uw wielen balanceren wanneer een band wordt vervangen, een balansgewicht wordt verplaatst of verwijderd, of wanneer u nieuwe banden koopt. U merkt dat een wiel uit balans is wanneer een zone zwaarder of lichter is dan de rest. Dit zal leiden tot:

 • Een ongelijke en snelle loopvlakslijtage
 • Trillingen
 • Meer spanning op de voorste onderdelen
 • Voorste onderdelen die voortijdig verslijten

5. Wieluitlijning

ZORG VOOR VEILIGHEID MET CORRECT UITGELIJNDE WIELEN EN ASSEN

Het is moeilijk uit te maken of uw wielen en assen correct uitgelijnd zijn tijdens het rijden. Maar als de ophangingsgeometrie van uw voertuig onjuist is, kan de bestuurbaarheid verstoord geraken en uw veiligheid in het gedrang komen. Als uw band in contact is geweest met een hard voorwerp, zoals een stoeprand of een kuil, of u een ongelijkmatige slijtage van uw banden heeft opgemerkt, ga dan naar een Michelin-bandencentrale om hem grondig te laten controleren. Een correcte uitlijning is belangrijk voor:

 • De beste bestuurbaarheid
 • De bescherming van uw banden tegen onregelmatige en/of snelle slijtage
 • Brandstofbesparing

6. Achterste banden

OM EEN VOLLEDIGE CONTROLE TE BEHOUDEN, ZET UW NIEUWE BANDEN OP DE ACHTERAS

Achterwielen zijn niet verbonden met uw stuur, wat het uiterst moeilijk maakt om hun grip te beoordelen tijdens het rijden. Voor een optimale efficiëntie controleert u regelmatig de spanning en conditie van uw banden, vooral tijdens de bandenrotatie, aangezien vele voertuigen verschillende spanningen hebben op de voor- en achteras. Voor uw veiligheid moet u altijd de nieuwe of minst versleten banden op de achterste wielposities aanbrengen om te zorgen voor:

 • betere controle bij een noodstop of in scherpe bochten
 • minder risico op het verlies van controle over uw voertuig, vooral op nat wegdek
 • een betere wegligging, vooral in moeilijke situaties, ongeacht of uw auto voor- of achterwielaandrijving heeft.

7. Bandventielen

VENTIELEN EN VENTIELDOPPEN BESCHERMEN U EN UW BANDEN

BandventielenVentielen en hun componenten zijn meestal gemaakt van rubber, zodat ze mettertijd  verslijten. Deze vervangen wanneer u nieuwe banden aanschaft is een goedkope manier om uw banden, voertuig en uzelf te beschermen. Bij hoge snelheden kan een gescheurd, versleten rubber bandventiel verbuigen door centrifugale kracht en luchtverlies toelaten. De ventieldop is ook belangrijk. Het is de voornaamste luchtafsluiting en zorgt ervoor dat er geen stof- en vuildeeltjes in de band terechtkomen. U dient te controleren dat uw ventielen en ventieldoppen in goede conditie verkeren om:

 • Een luchtdichte afsluiting te behouden
 • De juiste bandendruk te behouden
 • Voor een langere bandenlevensduur te zorgen

8. Behandeling en opslag

BEHOED UW BANDEN VOOR BESCHADIGING

Zelfs als ze niet worden gebruikt, kunnen banden zich op gevaarlijk terrein bevinden. Tenzij ze gemonteerd en opgeblazen zijn, mogen banden nooit gedurende lange tijd in stapels worden bewaard. U moet ook vermijden om ze onder andere voorwerpen te pletten. Voor uw veiligheid is het uitermate belangrijk om banden te bewaren uit de buurt van vlammen, ontvlambare voorwerpen of elke stof die vonken/elektrische ontladingen kan veroorzaken (bv. accugeneratoren). Bij het hanteren van banden is het ook raadzaam om veiligheidshandschoenen te dragen. Banden moeten worden opgeslagen:

 • In een goed verluchte, droge en gematigde ruimte, beschermd tegen direct zonlicht en neerslag
 • Uit de buurt van chemicaliën, oplosmiddelen of koolwaterstoffen die de aard van het rubber kunnen veranderen
 • Uit de buurt van voorwerpen die in het rubber kunnen binnendringen (puntig metaal, hout, enz.)

9. Reparatie van banden

DE EERSTE STAP VOOR HET REPAREREN VAN EEN BAND? WEND U TOT EEN BANDENSPECIALIST

Reparatie van banden

Wanneer een band moet worden gerepareerd, is het belangrijk dat u een bevoegde bandenverkoper of technicus de band van het wiel laat halen en hem binnenin laat inspecteren. Dit is absoluut noodzakelijk omdat interne schade niet zichtbaar is terwijl de band op het wiel gemonteerd is. Een bandenspecialist zal:

 • werken in overeenstemming met de procedures voor montage, demontage, balancering en oppompen van de band, en de systematische vervanging van het ventiel.
 • De interne conditie van de band controleren, schade opsporen die aan de buitenkant niet zichtbaar is
 • Ervoor zorgen dat de band correct wordt gemonteerd, wat de bestuurbaarheid en het comfort verhoogt
 • Verzekeren dat de voorschriften van de fabrikant en de wettelijke regels worden nageleefd bij de keuze van banden: structuur, afmeting, snelheidscode, belastingscapaciteit, en de categorieën voor personenauto's of lichte vrachtwagens
 • Ervoor zorgen dat de gebruiksspanning die voorgeschreven is door de voertuigfabrikant, de bandenfabrikant of de klant zelf wordt nagekomen
 • Rekening houden met de montage-instructies en waarschuwingen op de zijwand van de band (draairichting of montagerichting)
 • Rekening houden met de kenmerken van specifieke banden (low section band, run-flat, zelfdichtende banden, enz.)
 • Uw veiligheid waarborgen

10. Levensduur

WEET WANNEER U UW VERSLETEN BANDEN MOET VERVANGEN

De evolutie qua levensduur van een band verschilt zo sterk dat het niet mogelijk is om de levensduur van een specifieke band accuraat te voorspellen. Een band bestaat uit verschillende soorten materiaal en rubbersamenstellingen die zijn prestaties beïnvloeden en zijn evolutie hangt van vele factoren af, zoals weer, opslagomstandigheden, gebruik, en nog veel meer. Daarom raden wij chauffeurs ten zeerste aan om zeer goed te letten op de zichtbare conditie van de band, op spanningsverlies of elk abnormaal verschijnsel (trilling, geluid, trekken), die er op zouden kunnen wijzen dat de banden uit dienst moeten worden genomen.

Bestuurders moeten:

 • Banden die al vijf jaar of meer in dienst zijn, minstens een keer per jaar door een specialist laten controleren
 • De aanbevelingen van de voertuigfabrikant in verband met de vervanging van de banden opvolgen
 • Banden die tien jaar of meer na hun fabricage nog in dienst zijn, vervangen door nieuwe banden, zelfs al lijken ze nog bruikbaar en al hebben ze de wettelijke slijtagegraad nog niet bereikt 

Recent door u bekeken artikelen

Er zijn nog geen recent door u bekeken artikelen

 • Autobanden
 • 4x4/SUV
 • BESTELWAGEN - CAMPER
Loader