BANDENBANDEN BEKIJK ALLE BANDENBEKIJK ALLE BANDEN DEALERSDEALERS

Onderhoudstips MICHELIN Banden

Hoe controleert u de slijtage van de band?

Michelin 07 mrt 2011

Profielmeter

Het loopvlak is het enige deel van de band dat zorgt voor grip op de weg. De profieldiepte van het loopvlak is van kapitaal belang voor de veiligheid van uw voertuig. De profieldiepte geeft de staat van de band aan. Rijden met een versleten band verhoogt de kans op een lekke band en aquaplaning en vermindert het rijvermogen in winterse omstandigheden. Een beperkte profieldiepte in de winter heeft een nadelige invloed op de grip en de controle van het voertuig. Bestuurders die rijden met banden met minder profieldiepte dan de wettelijke limiet, riskeren een boete.

Stap 1 – Zorg voor een duidelijk zicht op het loopvlak

Om de profieldiepte te controleren, moet u eerst een goed zicht hebben op de voorbanden.

•    Parkeer het voertuig op een vlakke en regelmatige ondergrond.
•    Zorg dat de handrem aangetrokken is.
•    Draai het stuur 45° naar rechts of naar links om een duidelijk zicht te krijgen op de te inspecteren band.

Stap 2 – Controleer het profiel

Vervolgens kunt u de profieldiepte en de staat van de band controleren. Schatten is niet voldoende! Meet de profieldiepte met een makkelijk te gebruiken profieldieptemeter. Dat kost weinig tijd.

In België moeten de banden wettelijk een profieldiepte hebben van minstens 1,6 mm over hun hele omtrek en op het bandgedeelte dat drie vierde van de breedte van de band beslaat. Controleer de profieldiepte steeds op verschillende plaatsen. Alle banden zijn voorzien van slijtage-indicatoren in hun hoofdgroeven. Als het profiel tot op deze slijtage-indicator versleten is, is de wettelijke limiet bereikt en moet de band worden vervangen. Vraag gerust het advies van uw bandenspecialist.

Vind de juiste MICHELIN personenwagenband

Voor het juiste advies hoeft u alleen informatie over uw voertuig of uw bandenmaat in te voeren en uw behoeften aan te geven.

Recent door u bekeken artikelen

Er zijn nog geen recent door u bekeken artikelen

  • Autobanden
  • 4x4/SUV
  • BESTELWAGEN - CAMPER
Loader