BANDENBANDEN BEKIJK ALLE BANDENBEKIJK ALLE BANDEN DEALERSDEALERS

Onderhoudstips MICHELIN Banden

Het opslagverhaal

Michelin 18 mei 2010

Het opslagverhaal

Behandeling en opslag van banden

De levensverwachting van onze banden is onmogelijk te voorspellen. U kunt de levensduur en prestaties van uw banden echter verhogen door ze op de juiste manier te behandelen en te bewaren wanneer ze niet in gebruik zijn.

Haal het gewicht van de voet van de band

Is de opslag voor een maand of meer, neem dan het gewicht van de banden door het voertuig op te heffen of door de banden van het voertuig te halen. Doet u dat niet, dan kan dit leiden tot schade, vroegtijdige veroudering of plotse uitval van de band.

 

Haal het gewicht van de voet van de band

Zorg ervoor dat ze niet beschadigd kunnen raken

Zorg ervoor dat banden niet worden opgeslagen in de buurt van hete leidingen en elektrische generatoren die warmte produceren. Zorg dat de opslagruimte proper en vrij van vet, benzine of andere stoffen is die het rubber kunnen aantasten. Banden die tijdens hun opslag aan deze stoffen worden blootgesteld, kunnen plots stuk gaan wanneer er opnieuw mee wordt gereden.

Banden moeten worden opgeslagen:

  • In goed geventileerde, droge, gematigde omgevingen, beschermd tegen direct zonlicht en slecht weer
  • Uit de buurt van chemische stoffen, oplosmiddelen of koolwaterstoffen
  • Uit de buurt van scherpe metalen, hout, enz.
  • Uit de buurt van hittebronnen, vlammen, brandende voorwerpen, materiaal dat vonken of elektrische ontladingen kan veroorzaken
  • Uit de buurt van ozonproducerende bronnen (transformatoren, elektrische motoren, lasapparaten, enz.)

Opslag en behandeling

Als uw banden kunnen worden opgestapeld, zorg er dan voor dat ze hun vorm behouden. Worden ze langere tijd bewaard, draai ze dan af en toe om (verwissel de volgorde van de banden). Probeer de banden niet onder zware voorwerpen te verpletteren. Accessoires moeten worden opgeslagen in hun originele verpakking, op oppervlakken die geen gevaar opleveren voor snijden, trekken of perforeren. Bij het behandelen van banden en accessoires, gebruik instrumenten en uitrusting die de banden niet beschadigen. Bij het behandelen van banden is het ten zeerste aanbevolen om veiligheidshandschoenen en veiligheidskledij te dragen.

Opslag gedurende korte tijd

Bewaar banden boven elkaar, bij voorkeur op paletten. Stapel ze echter niet hoger dan 1,20 meter hoog. Verander de volgorde van de banden om de vier weken. Zijn de banden op velgen gemonteerd, bewaar ze opgepompt in verticale positie of in één enkele rij op rekken.

Opslag gedurende lange tijd

Voor opslag gedurende een lange tijd plaatst u de banden verticaal op rekken die zich minstens 10 cm boven de grond bevinden. Draai ze een keer per maand voorzichtig om om vervorming te voorkomen. Wordt een band gedurende langere tijd niet gebruikt, controleer dan regelmatig de spanning en behoud die op het door de fabrikant aanbevolen niveau. 

Opslag van winterbanden

Als u deze voorzorgsmaatregelen bij de opslag opvolgt, kunt u uw winterbanden in perfecte staat houden:

Voordat u uw banden verwijdert, noteert u hun positie op de auto. Zo kunt u uw voorbanden volgende winter achteraan monteren, om hun slijtage in balans te brengen. Maak uw wielen en banden schoon met water en droog ze goed om corrosie te beperken.
Verwijder stenen of puin die in de bandgroeven vastzitten. Zijn uw banden op velgen gemonteerd, hang ze dan omhoog of leg ze neer. Zijn ze van de velgen gehaald, bewaar ze rechtopstaand op plat. Bewaar uw banden in een donkere, bij voorkeur koele, droge plaats. Bewaar ze vooral niet in de buurt van oplosmiddelen (brandstof, olie, enz.).

Recent door u bekeken artikelen

Er zijn nog geen recent door u bekeken artikelen

  • Autobanden
  • 4x4/SUV
  • BESTELWAGEN - CAMPER
Loader