BANDENBANDEN BEKIJK ALLE BANDENBEKIJK ALLE BANDEN DEALERSDEALERS

Onderhoudstips MICHELIN Banden

Aquaplanning is een echt, doch onzichtbaar gevaar

Michelin 15 jun 2011

Aquaplanning is een echt, doch onzichtbaar gevaar

Aquaplaning ontstaat wanneer water  tussen de band en het wegdek niet weg kan. De hoeveelheid water dat zich ophoopt voor de band wordt groter en groter tot de druk van het water de druk van de banden overstijgt, waarna de banden het contact met het wegdek verliezen. Hierdoor kunnen de banden gaan slippen en reageert het voertuig niet meer op bijsturen, remmen of versnellen. Dit kan resulteren in een verlies van controle over het voertuig en in slippen. Kortom, een mogelijk gevaarlijke situatie.

Hoe voorkomt of vermindert u aquaplanning?

  • Controleer uw banden en bandenspanning regelmatig. Een te lage bandenspanning verhoogd het risico op aquaplanning aanzienlijk. Bij een 30% lagere bandenspanning dan de aanbevolen bandenspanning is het risico op aquaplanning enorm.
  • Controleer de slijtage en profieldiepte. Hoe groter de profieldiepte op uw banden, hoe meer water er kan worden afgevoerd en hoe kleiner het risico op aquaplanning wordt.
  • Verlaag uw snelheid. Zelfs nog meer als u waterplassen nadert.

Wat veroorzaakt aquaplaning?


De aanwezigheid van teveel water kan ervoor zorgen dat het voertuig het contact met de weg verliest. Een band die relatief snel over een nat wegdek rolt duwt een kleine barrière van water voor zich uit. De impact van het profiel op het water aan de voorzijde van het contactvlak zorgt voor een stijgende druk van het water. Als de druk groter wordt dan de druk van de band op het wegdek, dan kan de band het water niet langer afvoeren en wordt de band van het wegdek getild. Hoe dieper het water en hoe hoger de snelheid van het voertuig hoe meer dit effect wordt versterkt, en des te groter de kans op verlies van controle over het voertuig. Een band presteert naar behoren op een nat wegdek als hij het water naar goed kan afvoeren en zo het contact met het wegdek kan behouden.

De groef/water verhouding

Gelukkig kunnen de meeste aquaplanning incidenten worden voorkomen door de groeven in het profiel en de vorm van het contactvlak. Bij slijtage van het profiel wordt het risico op aquaplanning echter verhoogd. Ook geldt hoe dieper het water, hoe sneller u grip gaat verliezen.

Anti Surf Systeem: optimale grip op nat wegdek


Bij een diepe waterlaag op het op het wegdek, zullen de meeste banden te maken gaan krijgen met aquaplaning. U heeft een betere kans om waterplassen met een optimale grip te doorkruisen met Michelin technologieën zoals het Anti Surf Systeem. Dit systeem vindt u bijvoorbeeld op de MICHELIN Pilot Sport 3 en biedt u optimale prestaties op nat wegdek. De speciaal vormgegeven schouder van band van de MICHELIN Pilot Sport 3 zorgt ervoor dat het water als het ware doorsneden wordt, waardoor het ontstaan van aquaplaning vertraagd wordt zonder dat het de contact-oppervlakte met de weg vermindert.

Recent door u bekeken artikelen

Er zijn nog geen recent door u bekeken artikelen

  • Autobanden
  • 4x4/SUV
  • BESTELWAGEN - CAMPER
Loader