BANDENBANDEN BEKIJK ALLE BANDENBEKIJK ALLE BANDEN DEALERSDEALERS

Koopwijzer

Welke band voor u?

Michelin 18 mei 2010

Heel eenvoudig

Welke band voor u?

Bij het vervangen van uw banden moet u met drie belangrijke zaken rekening houden:
1. Uw bandenmaat
2. Het klimaat
3. Uw gebruik

1. Uw bandenmaat

Bij het vervangen van uw banden moet u ervoor zorgen dat ze dezelfde afmeting hebben als de oorspronkelijke banden. Bent u niet zeker over de juiste afmeting, gebruik dan onze bandenzoeker om de juiste band voor uw voertuig te vinden. Of lees wat er op de zijkant van uw bestaande band staat.  Raadpleeg 'Hoe een zijwand aflezen'. Wanneer banden niet in volledige sets van vier worden gemonteerd, raden wij u aan om geen bandtypes te vermengen op dezelfde as. Twijfelt u nog altijd, raadpleeg dan uw bandenspecialist voor meer details over de banden voor uw auto.

Bandenmaten veranderen?

De maat van een band veranderen, kan de rubberzone in contact met de grond vergroten. Dit resulteert in een betere stuurreactie, met een preciezer gedrag in bochten. Toch resulteert een stel laagprofielbanden met verkleinde zijwanden, hoewel ze er beter uitzien, meestal in een hardere rit. Er zullen meer oppervlakteoneffenheden worden gevoeld. Ook het remmen, de motorprestatie, het brandstofverbruik, enz. worden beïnvloed. Voor uw eigen veiligheid blijft u het best zo dicht mogelijk bij de originele buitendiameter. Verander eerder de velgbreedte om de optimale rijkwaliteit te behouden. Wij raden aan om een specialist te raadplegen als u andere banden overweegt.

4x4-voertuigen

Wij raden ten zeerste aan om voor 4x4-voertuigen identieke sets van vier banden te gebruiken (dezelfde bandenmaat, hetzelfde merk, hetzelfde patroon, dezelfde belastingsindex/hetzelfde snelheidssymbool). Een uitzondering is wanneer verschillende voor- en achtermaten toegestaan zijn door de voertuigfabrikant. De aanbevelingen van deze laatste moeten altijd worden gevolgd.

2. Het klimaat

Uw banden moeten met uiteenlopende weersomstandigheden afrekenen: regen, sterke wind, mist, sneeuw, ijs, enz. Hierdoor wordt hun prestatie beïnvloed en moet u uw rijstijl aanpassen. Controleer de conditie van uw wagen en van de banden voordat u een lange reis maakt.

Het klimaat

Rijden op nat wegdek

Rijden op nat wegdek omvat ook rijden in regen, sneeuw, natte hagel en mist. Om veilig te rijden in deze omstandigheden moet u beseffen dat rijden op nat wegdek wel degelijk verschilt van rijden op droog wegdek. Vooral bij regen en mist.

Rijden op nat wegdek

Op een nat wegdek hebben versleten banden meer afstand nodig om te stoppen. Regen vermindert ook de zichtbaarheid. Het risico van aquaplaning is ook aanzienlijk groter. Als het net heeft geregend na een lange droogte zullen het stof en de olie op de weg voor gladheid zorgen.  De remafstand op nat wegdek is drie keer langer dan op droog wegdek. Een Michelin-band in goede conditie zal de regen snel afstoten langs het loopvlak weg van de contactzone met de weg. Controleer dus de diepte van uw loopvlak regelmatig. Ze moet minstens 1,6 mm zijn. Hoe groter de diepte, hoe beter het vermogen om het water af te voeren.

Rijden op droog wegdek

Rijden op droog wegdek is veiliger, maar kijk uit voor plotse veranderingen in het wegoppervlak, zoals kuilen, grind of plassen. Zij kunnen uw grip plots verminderen.

Hoewel rijden op droog wegdek aanzienlijk veiliger is dan op nat wegdek zullen de volgende tips u helpen om uw banden in topconditie te houden. En om u alert te houden:

 • Controleer uw bandenspanning regelmatig, minstens een keer per maand.
 • Gebruik de juiste banden - gebruik onze Bandenzoeker.
 • Let op uw snelheid - houd u aan de aangegeven snelheden en blijf op een veilige afstand van het voertuig voor u.
 • Word een goede chauffeur in het donker - besteed aandacht aan de beperkingen van rijden in het donker.
 • Rijd niet als u vermoeid bent - vooral niet als er veel verkeer en voetgangers zijn.

3. Uw gebruik

Omdat uw banden de enige verbinding zijn tussen uw voertuig en de weg spelen ze een cruciale rol in de bestuurbaarheid, het comfort, de remafstand en de brandstofbesparing. Verschillende gebruiksomstandigheden vereisen andere bandenkenmerken.

In de stad

Omdat u dubbel zo alert moet zijn in stedelijke gebieden moet u uw banden minstens een keer per maand controleren wanneer ze koud zijn. Te weinig opgepompte banden verhogen de remafstand en het brandstofverbruik. Vergeet ook niet om de spanning van de reserveband te meten.

Specifieke selectiecriteria voor stadsbanden:

 • Remafstand: gebruik banden met de minimale remafstand, zowel op droog als nat wegdek.
 • Levensduur: rijden in de stad, met veel stoppen en starten, stelt hoge eisen aan de levensduur van een band. Kies banden met een verhoogde levensduur.
 • Brandstofbesparing: banden met een lage rolweerstand besparen brandstof.
 • Bandenspanning: controleer de spanning minstens een keer per maand. Te weinig opgepompte banden verhogen de remafstand en het brandstofverbruik. Vergeet ook niet de spanning van de reserveband te controleren.

Op hoofdwegen of autowegen

Banden spelen een cruciale rol in de bestuurbaarheid van uw auto bij relatief hoge snelheid. Zij zorgen voor de nodige acties om uw voertuig in de goede baan te houden.

Bandenselectiecriteria:

 • Remafstand bij hoge snelheid: voor maximale veiligheid, kies banden die een minimale remafstand hebben, zowel op droog als op nat wegdek.
 • Comfort: voor lange reizen, kies banden die comfortkwaliteiten bieden op het vlak van trillingen en geluidsniveau.
 • Wegligging: kies banden die een maximale grip en stabiliteit bieden.

Sportwagen

Als u graag sportief rijdt, dan moeten uw banden de nodige acties leveren om het voertuig op de baan te houden bij relatief hoge snelheden - volgens de regels van de verkeersveiligheid of op een speciaal circuit.

Bandenselectiecriteria:

 • Grip: zoek een bandprofiel met uitstekende prestaties op droog en nat wegdek.
 • Wegligging: kies banden uit het MICHELIN Sports gamma. Zij staan in voor uitstekende stuurprecisie en een goede stabiliteit in bochten.

Vind de juiste MICHELIN personenwagenband

Voor het juiste advies hoeft u alleen informatie over uw voertuig of uw bandenmaat in te voeren en uw behoeften aan te geven.

 • Autobanden
 • 4x4/SUV
 • BESTELWAGEN - CAMPER
Loader