BANDENBANDEN BEKIJK ALLE BANDENBEKIJK ALLE BANDEN DEALERSDEALERS

Koopwijzer

Het nieuwe bandenlabel: wat houdt dit in voor mij?

10 mrt 2011

Het nieuwe bandenlabel: wat houdt dit in voor mij?

Een verandering voor vooruitgang

Het nieuwe label systeem is zo ontworpen dat het veel voordelen oplevert. Het heeft bijvoorbeeld als voordeel dat de verkeersveiligheid er op vooruit gaat, het bevordert brandstofbesparing en het kan onze impact op het milieu verzachten.

Vergelijk in een oogopslag

Het nieuwe bandenlabel stelt u in staat banden niet alleen in prijs maar ook op 3 andere criteria te vergelijken:

  • Brandstof verbruik (wist u bijvoorbeeld dat een vijfde van uw brandstof verbruik door de banden wordt veroorzaakt?)
  • Grip op nat wegdek (een zeer belangrijke veiligheidsfactor)
  • Extern afrol geluid (dit is het geluid dat uw banden maken tijden het rollen over de weg en dat men buiten de auto hoort)

De nieuwe wetgeving geldt voor alle banden voor nieuwe auto’s, bestelwagens, bedrijfswagens en bussen, geproduceerd na 1 juli 2012

Er valt meer te vergelijken dan alleen de prijs wanneer u uw banden koopt…

Wanneer u op zoek bent naar nieuwe banden, wilt u feiten en snel. U wilt objectieve informatie over de impact van uw keuze op uw veiligheid, het milieu en de medeweggebruikers. Bij Michelin vinden wij dat de bandenlabelling een stap in de goede richting is. Voor u is het bandenlabel zeer goed nieuws want de banden prestaties zouden in het algemeen verbeterd worden.

brandstof besparing1. Het vergelijken van brandstof besparing

U kunt dit diagram gebruiken om te zien wat de prestatie van de band op het gebied van brandstofverbruik is. Brandstofverbruik wordt gerangschikt van klasse A (het laagste brandstofverbruik) tot en met klasse G (het hoogste brandstofverbruik).

€ 172* is de verlaging van brandstofkosten voor een voertuig uitgerust met banden uit de A-klasse vergeleken met een voertuig uitgerust met banden uit de F-klasse.
remprestatie op nat wegdek2. Het vergelijken van de remprestatie op nat wegdek

Deze grafiek laat zien hoe goed een band remt onder natte wegomstandigheden. De prestatie wordt in kaart gebracht op een schaal van klasse A (de veiligste band, met de kortste remweg) tot en met klasse G (minst veilig, band met de langste remweg).

Stop tot wel 4 autolengtes eerder. Deze berekening is gemaakt voor een auto voorzien van vier A geklasseerde banden rijdend met een snelheid van 80km/h, de remweg kan in dit geval wel 18 meter verschillen ofwel 30% korter zijn dan met G geklasseerde banden.


het externe afrol geluid 3. Het vergelijken van het niveau van het externe afrol geluid

Dit diagram laat u zien wat het niveau, in decibellen (dB), van het externe afrol geluid is van de band. Het pictogram met de drie golfjes vertelt hoe de band presteert in vergelijking tot de toekomstige Europese limiet. Het externe afrol geluid hoeft niet veel te maken te hebben met het geluid dat u kunt horen in de auto.

3 zwarte golven = hoog geluidsniveau maar in lijn met de huidige EU regels
2 zwarte golven = gemiddeld geluidsniveau, tussen de toekomstige limiet en 3dB daar onder
1 zwarte golf = laag geluidsniveau, vanaf 3 dB onder de toekomstige geluids limiet

Wat is er nog meer belangrijk wanneer u uw banden kiest?

Labelling is een stap in de goede richting maar drie andere factoren zijn even belangrijk voor u: De bandenlevensduur: een band met een lange levensduur kan voordeliger zijn over een langere periode. De juiste band kunt u een heel extra jaar rijplezier geven in vergelijking met een andere band.

Grip in bochten: 25% van alle ongelukken vinden plaats in bochten.2
Grip op droog wegdek: 70% van alle ongelukken2 vinden plaats op droog wegdek.2

Drie keer raden wie banden maakt met alle prestaties die echt belangrijk zijn…

Al meer dan 100 jaar hebben onze ingenieurs onderzoek verricht en banden verbeterd zodat zij optimaal presteren op deze belangrijke factoren en op de factoren van het nieuwe banden label. Met Michelin kunt u genieten van het optimale evenwicht in prestaties zonder iets op te offeren.

Ontdek hoe de prestaties worden opgeteld met Michelin

Bent u op zoek naar brandstofbesparing en veiligheid?

U heeft een rol te spelen…
De banden zelf spelen een belangrijke rol in dit verhaal maar u, als bestuurder, kunt ook het verschil maken.
Eco-rijden: rijd anticiperend en trek rustig op en daardoor zult u een behoorlijke brandstofbesparing realiseren.
De juiste bandenspanning: controleer regelmatig uw bandenspanning voor een optimale grip op nat wegdek en een minimaal energie verlies dat veroorzaakt wordt door een verhoogde rolweerstand.
Houd afstand: een veilige afstand achter uw voorligger verlaagd de kans op een ongeluk.
Onderhoud van uw banden

1Prestatie gemeten met test methode in lijn met de regulatie CE 1222/2009. European commision’s Impact Assessment SEC (2008) 2860.
2
Verkehrsunfallforschung (VUFO) en Technische Universiteit van Dresden : 10.000 ongevallen geanalyseerd over 10 jaar.
Zie de nieuwe wetgeving: ec.europa.eu
*Op basis van de besparing van 150 liter brandstof (bij 1,15€/liter) over een afstand van 40 000 km. Het effect kan verschillen naargelang het voertuig en de omstandigheden onderweg. Prestaties gemeten volgens de testmethoden uiteengezet in Verordening (EG) nr. 1222/2009, gewijzigd door Verordening (EU) nr. 1235/2011.

  • Autobanden
  • 4x4/SUV
  • BESTELWAGEN - CAMPER
Loader