BANDENBANDEN BEKIJK ALLE BANDENBEKIJK ALLE BANDEN DEALERSDEALERS

Basisgegevens banden

Ontwerp van het loopvlak. Een kwestie van mode.

Michelin 18 mei 2010

Ontwerp van het loopvlak

Zo heeft u het misschien nog niet bekeken, maar banden zijn als modeaccessoires. Ze zijn de juwelen die het ontwerp van uw voertuig aanvullen en doen opvallen. Van de band wordt niet alleen verwacht dat hij grip, tractie, adhesie geeft en een ophangingselement is, hij moet er ook goed uitzien. Bij het ontwerpen van een voertuig is het loopvlakpatroon een sleutelfactor om het in de showroom te doen opvallen.

Voor mij zien loopvlakken er allemaal hetzelfde uit!

Het is moeilijk, zo niet onmogelijk om te zien of het ene loopvlak beter werkt dan het andere gewoon door ernaar te kijken. Simpel gesteld, de enige dingen die u met de weg verbinden, zijn deze vier handgrote rubberen loopvlakken. U kunt zich dus wel inbeelden dat ze extreem belangrijk zijn om een hoog niveau van grip, van stopkracht, van prestaties en van veiligheid te leveren. Vooral in ongunstige weersomstandigheden. Dit is een van de redenen waarom Michelin 4.000 mensen heeft die zich toeleggen op onderzoek en ontwikkeling, met het grootste R&D budget in de bandensector.

Loopvlakpatroon

Structuur, materialen en loopvlakpatroon

Hier volgt wat aan een band zijn kwaliteiten van veiligheid, controle en gebruikskosten geeft. Terwijl de structuur onzichtbaar is, is het zwarte rubberen loopvlakpatroon goed zichtbaar. Laat ons eens kijken hoe deze kwaliteiten twee belangrijke metingen van de prestaties beïnvloeden:
  • Veiligheid (adhesie op nat wegdek)
  • Controleplezier (bestuurbaarheid op droog wegdek)

GRIP OP NAT WEGDEK

Om de rol van het loopvlak op nat wegdek te begrijpen, is het nuttig om het als een waterpomp te zien. Hoe groter het aantal kanalen in het loopvlak van uw band, hoe meer water het kan wegpompen tussen de contactstrook en de bovenkant van de weg. En dan meer grip krijgen. Opmerkelijk is, dat het water verzamelt en dan verplaatst van de contactstrook in enkele milliseconden. De bandenmaat 195/65 R 15, bijvoorbeeld, kan bijna 15 liter water per seconde verplaatsen.

Groefverhouding

Hoe hoger de groef/rubberverhouding, hoe hoger het vermogen van het loopvlakpatroon om water 'op te slaan en te verpompen'.

Vorm en layout

Net als een draineersysteem bepaalt de vorm van de loopvlakpatronen (symmetrisch, directioneel, asymmetrisch) hoe snel ze water kunnen afvoeren van de contactstrook.

Profielgroeven

Dit zijn de dunne sleuven over het rubberen oppervlak van de band die de tractie bij nat weer of bij ijs verbeteren. Ze werken als ruitenwissers en helpen de randen en groeven van een band om het water af te voeren.

BESTUURBAARHEID OP DROOG WEGDEK

De stijfheid van het loopvlakpatroon is een van de sleutelelementen die bijdragen tot een precieze controle en reactie op stuurinputs.
Stijfheid van het loopvlakpatroon kan worden verkregen door:

Profiel van de band

Een vlak profiel met vierkante schouders biedt een goede steun in bochten.

Frequentie van profielgroeven

Hoe kleiner het percentage groeven in het loopvlak, hoe meer rubber er in direct contact komt met de grond en hoe beter de grip wordt.

Brede loopvlakblokken

Brede loopvlakblokken beperken de mobiliteit van het loopvlakpatroon in heel zijn dikte.

Zelfblokkerende profielgroeven

Loopvlakblokken die doorsneden zijn door veel profielgroeven zullen de stijfheid van het loopvlakpatroon verminderen. Om dit effect tegen te gaan, hebben wij complexe 3-dimensionele profielgroeven geïntroduceerd, die samen blokkeren onder belasting.  Bij het gebruiken van de banden, verslijten de loopvlakken. Dit beperkt hun doeltreffendheid bij het leveren van tractie.

Controleer uw loopvlakdiepte dus regelmatig, minstens één keer per maand. Banden moeten worden vervangen wanneer het wettelijke minimum van 1,6 mm profieldiepte is bereikt. Dit is nodig omdat u wellicht niet langer veilig genoeg rijdt en misschien wel de wet overtreedt. Een versleten loopvlak onder de wettelijke grens kan gevaarlijk zijn en moet dus worden vervangen. Uw bandenverkoper kan u een bandspanningsmeter bezorgen. Voor meer informatie zie:
MICHELIN Bandenzoeker
  • Autobanden
  • 4x4/SUV
  • BESTELWAGEN - CAMPER
Loader