Choose a language
background reglementation

Veel gestelde vragen Hoe de juiste banden te kiezen - Winterbanden

Tips en adviezen auto

Heb ik winterbanden nodig als ik een 4x4 voertuig heb?

4x4 voertuigen, dus voertuigen met vierwielaandrijving, leveren betere grip op sneeuw dan voertuigen met enkel voor- of achterwielaandrijving. Desalniettemin zijn ze nog steeds minder effectief dan voertuigen met geïnstalleerde winteruitrusting (3PMSF winterbanden of 3PMSF 4 season banden).

De vierwielaandrijving zorgt voor een gedeeltelijke compensatie van de mindere grip van zomerbanden wanneer u heuvels oprijdt. Wanneer u echter van heuvels afrijdt, zal de vierwielaandrijving weinig effect hebben. Gezien voertuigen zwaarder zijn wanneer ze naar beneden rijden, is het gevaarlijk om zonder de juiste uitrusting te rijden. De voordelen van 3PMSF banden zijn onovertroffen.

Kan ik kettingen gebruiken voor mijn voertuig?

De meeste voertuigen kunnen gebruikmaken van klassieke of standaardkettingen

Sommige voertuigen vereisen echter specifieke kettingen.

Controleer eerst bij uw fabrikant of uw voertuig standaardkettingen kan gebruiken. Bepaalde voertuigen mogen niet de weg op met klassieke kettingen omdat er niet genoeg ruimte is tussen de banden en de carrosserie van de auto. Als u zulke kettingen op zo'n voertuig zou aanbrengen, kunnen uw banden of andere onderdelen van uw auto beschadigd raken. In dit geval heeft u ladderkettingen nodig.

Voor meer informatie over de kettingen die door MICHELIN LIFESTYLE worden aangeboden, kunt u op een volgende link klikken https://nl.michelin-lifestyle.com/en/promotions/snow-chains/find-products

Wat is het idee achter spijkerbanden?

In regio’s en landen waar ze worden toegestaan, worden spijkerbanden aanbevolen bij het omgaan met de meest zware winterse weersomstandigheden. Ze bieden betere prestaties dan banden zonder spijkers op ijzige wegen en wegen die bedekt zijn met zwart ijs.

Kan ik op de weg rijden met spijkerbanden?

In België het is toegestaan om op de weg te rijden met spijkerbanden zolang u zich aan bepaalde regels houdt:

  • Spijkerbanden zijn toegestaan van 1 november tot 31 maart voor voertuigen met een maximale PTS van 3500 kg. Deze limiet is niet van toepassing op bussen en minibussen.
  • Indien spijkerbanden worden gebruikt, moeten deze op alle assen en op elke aanhangwagen worden gemonteerd, tenzij de aanhangwagen minder dan 500 kg weegt.
  • Op de rijkswegen en autosnelwegen is de maximumsnelheid met spijkerbanden 90 km/u en op de overige wegen 60 km/u.
  • Voor Belgische auto's is het verplicht om op de achterkant van het voertuig een bordje aan te brengen waarop deze limiet van 60 km/u vermeld staat. Voor Nederlandse auto's is dit niet verplicht.

Wat is het verschil tussen winterbanden, sneeuwbanden en thermoplastische rubberbanden?

In feite zijn er weinig verschillen. Deze termen zijn in de loop van de tijd geëvolueerd met de ontwikkeling van nieuwe technologie. Vandaag de dag worden ze meestal aangeduid als ’winterbanden’, omdat de voordelen van deze banden niet alleen van toepassing zijn op sneeuw, maar in alle winterse omstandigheden, voornamelijk op natte wegdekken bij temperaturen lager dan 7 graden.

Wat is het verschil tussen sneeuwkettingen en sneeuwsokken?

Het voornaamste verschil is het ontwerp. Sneeuwkettingen worden bovenop het profiel van de band toegevoegd, terwijl sneeuwsokken het wiel compleet bedekken. Bij sneeuwkettingen is de grip het resultaat van de samenwerking tussen band en ketting. Bij sneeuwsokken wordt de grip geleverd door de stof.

Op samengepakte sneeuw werken de twee systemen ongeveer hetzelfde, terwijl op verse sneeuw en zwart ijs de kettingen effectiever zijn. Ze zijn ook resistenter en zullen langzamer slijten op wegen waar de sneeuw is weggeruimd. Sokken zijn echter veel eenvoudiger en sneller aan te brengen.

Tot begin jaren ‘00 waren er enkel metalen kettingen verkrijgbaar. Tijdens pakweg de laatste 15 haar zijn er, met name na aansporing van Michelin, nieuwe kettingconcepten ontwikkeld zoals sokken (S.O.S. Grip) en samengestelde kettingen (Michelin Easy Grip). Deze zijn eenvoudiger te gebruiken, met name bij het aanbrengen, en de prestaties worden voortdurend verbeterd.

Voor meer informatie over onze reeks sneeuwkettingen kunt u onze speciale website bezoeken.

Heeft u speciale wielen nodig voor winterbanden?

U kunt winterbanden op normale wielen aanbrengen. Voor degenen die winterbanden gebruiken, raadt Michelin aan om uw zomerbanden in de zomer te gebruiken. Dit betekent dat u uw banden twee keer per jaar moet verwisselen:

Eén keer in de lente om van winterbanden naar zomerbanden te wisselen
Eén keer in de herfst om van zomerbanden naar winterbanden te wisselen
Het wisselen van uw banden brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Een alternatief is om twee sets wielen te hebben (velgen + banden), één met winterbanden en één met zomerbanden. Zo kunt u eenvoudig uw wielen verwisselen zonder dat u daarvoor uw banden hoeft te verwijderen, waardoor u kosten bespaart.

Deze artikelen zijn mogelijk interessant voor u

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website