Waarom zou je winterbanden moeten gebruiken? Michelin legt het uit.

Waarom is het belangrijk om voorbereid te zijn op het rijden in winterse omstandigheden?

guide car rainy road dark 4 2

Driving Car in Heavy Rain. Modern Compact SUV Car Speeding on the Wet Road.

Het weer

Van oktober tot april zijn rijomstandigheden zeer wisselvallig, en wegdekken kunnen droog, vochtig, nat, besneeuwd of beijzeld zijn. Het weer zal sowieso koud zijn. Daarom is het belangrijk om banden op uw voertuig te gebruiken die geschikt zijn voor het winterse weer (winterbanden of all season banden).

In de bandenwereld begint de winter zodra de temperatuur onder de 7 graden komt. Dat is het moment om over te schakelen op winterbanden. Bij deze temperatuur wordt het rubber in banden harder en daardoor minder efficiënt.

Door sneeuw, ijs, en het gevreesde zwarte ijs voelen automobilisten zich minder veilig in de winter. Dat hoeft echter niet zo te zijn.

Door u op de juiste manier aan te passen aan de risicofactoren die komen kijken bij het rijden in koud weer en met de juiste uitrusting voor winterse omstandigheden (winterbanden of 3PMSF goedgekeurde all season banden), kunt u zich in de winter net zo veilig voelen als op een heerlijke zomerdag.

ck1u7cd4e014p0pqpiil7qsyk cjzmw7pzm01my0pqfwiq7zb32 carousel produit pilot alpin 5 max max

Winterveiligheid

Automobilisten denken soms dat sneeuw en ijs het meeste gevaar opleveren voor het rijden in de winter. Toch gebeuren 9 van de 10 ongelukken** op droge of natte wegen, en niet op wegen bedekt met sneeuw of ijs.

Sneeuw kan een gevaar zijn, maar er zijn veel meer gevaren dan sneeuw alleen. Zelfs in de winter gebeuren 9 van de 10 ongelukken** op een rechte weg.

** Verkehrsunfallforschung (VUFO) - TU Dresden: 12000 ongevallen geanalyseerd in 12 jaar.

Hoe valt dit te verklaren? Het is een zaak van concentratie. Automobilisten letten vaak meer op bij haarspeldbochten of blinde bochten. Op rechte stadswegen met goede zichtbaarheid kan de concentratie wel eens verslappen. Daardoor ligt het aantal ongelukken in stedelijke gebieden veel hoger.

In zulke omstandigheden spelen uw banden een nog belangrijkere rol, waardoor het belangrijk is om uw auto uit te rusten met winterbanden of all season banden (afhankelijk van uw rijomstandigheden).

Waarom 3PMSF goedgekeurde banden gebruiken als het kouder wordt?

Er zijn veel redenen om speciaal aangepaste banden (winterbanden of 4 season banden) te gebruiken als het kouder wordt.

Hoewel de 3PMSF markering een veilige werking en mobiliteit op sneeuw garandeert, zijn banden met deze markering ook ontworpen om goed te presteren op koude, gladde wegdekken die nat of beijzeld kunnen zijn.

Bij temperaturen onder de 7 graden zijn goedgekeurde banden voor de winter (met M+S en/of 3PMSF markeringen) veiliger. Bovendien hebben ze een kortere remafstand vergeleken met zomerbanden op natte, besneeuwde of beijzelde wegen.

3pmsf ms 1280x640

Vind uw perfecte Michelin band in een paar seconden